Новини Транспорт

Кои са най-бързите влакове в света през 2022 г.?

   
Кои са най-бързите влакове в света през 2022 г.?

Тъй като светът е изправен пред предизвикателствата от изменението на климата, полетите на къси разстояния изглеждат все по-непривлекателни за много пътници. Феноменът flygskam (шведска дума, която буквално означава „срам за полет“, обозначаваща социално движение против летенето с цел намаляване на въздействието на авиацията върху околната среда), появил се в Скандинавия, вече вдъхновява много пътуващи да намалят зависимостта си от авиокомпаниите. Докато някой не докаже противното, високоскоростната железница е най-ефективната алтернатива на въздушния транспорт за пътувания до 1100 километра, посочва CNN. Превозвайки пътници между градските центрове със скорости от 290 км/ч или повече, тя предлага завладяваща комбинация от бързина и удобство. Способността на жп транспорта да придвижва бързо огромен брой хора го прави много по-ефективен от недоказани концепции с малък капацитет, като например hyperloop. От 80-те години на миналия век стотици милиарди долари са инвестирани в нови високоскоростни железопътни линии с голям капацитет в Европа и Азия, въведени от японския Shinkansen и Train a Grand Vitesse (TGV) във Франция.

През последното десетилетие Китай се превърна в безспорен световен лидер, изграждайки 38 000-километрова мрежа от нови железопътни линии, достигащи до почти всяко кътче на страната.

Испания, Германия, Италия, Белгия и Англия разширяват европейската мрежа, а други страни се очаква да ги последват до 2030 г.

През 2018 г. Африка се сдоби с първата си високоскоростна железопътна линия с откриването на линията Al-Boraq в Мароко, а Египет изглежда ще се присъедини към клуба преди края на 2020-те години.

На други места по света Южна Корея, Саудитска Арабия и Тайван са установили високоскоростни маршрути, а Индия, Тайланд, Русия и Съединените щати са сред нарастващата група от нации, ангажирани с изграждането на нови железопътни линии, по които влаковете да се движат между големите градове със скорост повече от 250 км/ч.

Но къде можете да пътувате с най-бързите влакове в света през 2022 г.?

1. Shanghai Maglev, Китай - 460 км/ч

Най-бързият обществен влак в света е единственият на планетата, който в момента превозва пътници с помощта на магнитна левитация (Maglev), а не с конвенционални стоманени колела върху релси.

Свързвайки летище Pudong в Шанхай със станция Longyang Road в центъра на града, той развива максимална скорост от 460 км/ч, завършвайки 30-километровото пътуване само за седем минути и половина.

Базирани на немска технология, влаковете Maglev летят по повдигната писта, а мощни магнити осигуряват супер плавно пътуване без триене.

Използвайки опита, натрупан от повече от десетилетие редовна експлоатация, Китай вече е разработил свои собствени влакове Maglev със скорост 600 км/ч и има амбициозни планове за мрежа, която да включва и маршрут между Шанхай и Ханджоу.

2. CR400 Fuxing, Китай - 350 км/ч

Освен че може да се похвали с най-дългата мрежа от високоскоростни линии в света, Китай вече разполага с най-бързите редовни влакове на планетата.

CR400 Fuxing се движат с максимум от 350 км/ч, но успешно са достигнали 420 км/ч при тестове. Те са разработени на базата на предишни поколения високоскоростни влакове, опиращи се на технология, внесена от Европа и Япония.

С дължина до 16 вагона и максимален капацитет от 1200 пътници, това впечатляващо семейство влакове изобилства от нови функции, включително възможност за забавления, интелигентни стъклени дисплеи, безжично зареждане на устройства, „интелигентни кабини“ и дори варианти, предназначени за екстремни климатични условия и автономна работа - това са единствените автоматични високоскоростни влакове в света.

Най-бързите варианти CR400 в момента се използват по главните маршрути Пекин-Шанхай-Хонконг и Пекин-Харбин.

3. ICE3, Германия - 330 км/ч

Световноизвестната германска марка InterCity Express (ICE) обхваща голямо семейство бързи влакове, опериращи по разнообразие от маршрути.

Най-бързият член на семейството развива 330 км/ч, като съществува от 1999 г. Тези елегантни машини са създадени за 180-километровата високоскоростна линия Кьолн-Франкфурт и намаляват времето за пътуване между двата града от 2 часа и 30 минути до само 62 минути от 2002 г. насам.

Нормалната работна скорост е 300 км/ч, но ICE3 имат право да ускоряват до 330 км/ч, когато закъсняват. Максималните 368 км/ч са достигнати при тестове.

Ключът към производителността на ICE3 са 16-те електрически мотора, разпределени във влака от осем вагона, които доставят огромните 11 000 конски сили.

Флотът на ICE3 оперира в цяла Германия и включва влакове по международни маршрути, свързващи големите германски градове с Париж, Амстердам и Брюксел.

Дизайнът формира и основата на фамилията високоскоростни влакове Velaro на Siemens, която е продадена на Испания, Русия, Турция, Китай и на Eurostar за второто поколение международни влакове.

4. TGV, Франция - 320 км/ч

Франция е дългогодишният притежател на световния рекорд за най-висока скорост при конвенционалните влакове, закован на удивителните 574.8 км/ч на 3 април 2007 г. При 150 метра в секунда, това е почти двойно повече от планирания максимум на Train a Grand Vitesse (TGV), признат в целия свят като пионер във високоскоростната железопътна технология.

Първата специализирана високоскоростна мрежа в Европа все още е най-известната и най-успешна, достигайки далеч отвъд границите на Франция. Железопътната индустрия на страната прогресивно разшири границите на възможното с конвенционалните влакове след Втората световна война, като счупи съществуващите рекорди през 1955 г. (331 км/ч), 1981 (380 км/ч) и 1990 г. (515.3 км/ч).

Днес високоскоростните линии пътуват от Париж до Лион, Марсилия, Бордо, Нант, Страсбург, Лил, Брюксел и Лондон, като влаковете се движат със скорост до 320 км/ч по някои маршрути. През последните 40 години технологията се разви през няколко поколения, докато мрежата се разширяваше.

Емблематичните оранжеви TGV от 80-те години на миналия век отстъпиха място на по-усъвършенствани „дуплексни“ влакове с голям капацитет, способни да оперират в съседни страни, включително Германия, Швейцария и Испания.

Високоскоростната железопътна линия е и голям експортен успех, като технологията TGV се продава в Испания, Южна Корея, Тайван, Мароко, Италия и Съединените щати през последните 30 години.

5. JR East E5, Япония - 320 км/ч

Япония представи на света концепцията за нови високоскоростни железопътни линии през 1964 г. и продължава да бъде световен лидер, разширявайки границите на скоростта, капацитета и безопасността на своите Shinkansen линии.

Докато повечето Shinkansen в момента се движат с максимум 300 км/ч, E5 Bullet Trains на Japan Railways East (JR East) развиват до 320 км/ч по Tohoku Shinkansen, която минава на север от Токио до Шин-Аомори.

Всеки влак има 731 места и 32 електрически индукционни двигателя, осигуряващи впечатляващите 12 900 конски сили. Изработени от лека алуминиева сплав, E5 имат „активно окачване“, което им позволява да взимат завои при по-високи скорости.

Изключително дългият им нос е проектиран да намали звуковите импулси, когато навлизат в тунели с висока скорост.

Въведени през 2011 г., от тогава са построени 59 влака, а от 2016 г. те се използват и на север от Аомори - на Hokkaido Shinkansen, свързана с главния японски остров Хоншу чрез 54-километров подводен тунел.

6. Al Boraq, Мароко - 320 км/ч

Първата и досега единствена специализирана високоскоростна железопътна линия в Африка беше открита през ноември 2018 г., свързвайки пристанищния град Танжер с Казабланка в Мароко.

Наречена Al Boraq - на името на митично създание, някога превозвало ислямските пророци, услугата е първата фаза от планираната в страната 1500 километра високоскоростна мрежа.

Произведените във Франция производни на двуетажните електрически влакове TGV Euroduplex развиват до 320 км/ч по специална 186-километрова нова линия между Танжер и Кенитра.

Проектът на стойност 2 милиарда щатски долара включва и надграждане на съществуващата 137-километрова отсечка между Рабат и Казабланка за по-високи скорости, намалявайки времето за пътуване от 4 часа и 45 минути до само 2 часа и 10 минути.

След като новата линия до Казабланка бъде построена, времето за пътуване ще бъде намалено до само 90 минути.

Al-Boraq държи африканския железопътен рекорд за скорост - по време на тестовете през 2017 г. един от 12-те влака, построени от Alstom, достигна 357 км/ч по новата линия.

7. AVE S-103, Испания - 310 км/ч

Испания се присъедини към високоскоростния клуб през 1992 г., използвайки TGV технология, внесена от Франция. Оттогава тя разработи свои собствени супербързи влакове и изгради най-дългата мрежа в Европа от специализирани линии на дълги разстояния - от Мадрид до Севиля, Малага, Валенсия, Галисия и Барселона.

AVE, съкратено от Alta Velocidad Espana, обикновено оперира при търговски максимум от 310 км/ч. Гордостта на флота са влаковете S-102 Talgo и S-103 Velaro, като последният е по-мощен роднина на германския ICE3.

Сертифицирани за максимална скорост от 350 км/ч и с капацитет от 404 места, S-103 се движат между двата най-големи града в Испания заедно с местните високоскоростни влакове Talgo S-102.

През юли 2006 г. S-103 постави испанския железопътен рекорд за най-висока скорост от 404 км/ч – по това време и световен рекорд за немодифициран търговски пътнически влак.

В продължение на много десетилетия испанските железници бяха известни със своите ниски скорости и големи закъснения, но през последните 30 години AVE трансформира пътуванията на дълги разстояния в цялата страна и с мрежата, която се разширява, за да достигне до всички краища на държавата, жп революцията изглежда ще продължи.

8. KTX, Южна Корея - 305 км/ч

От 2004 г. Южна Корея бързо разшири своята мрежа от високоскоростни железопътни линии, заобикаляйки класическите линии, където трудният терен прави пътуването бавно и неконкурентоспособно.

Започвайки с маршрута Сеул-Пусан през 2004 г., влаковете KTX могат да се движат със скорост до 330 км/ч, въпреки че обичайното ограничение е 305 км/ч.

Машините от първо поколение KTX-I, базирани на френската TGV технология, намалиха наполовина времето за пътуване от Сеул до Пусан - от над 4 часа до само 2 часа и 15 минути.

Южна Корея е една от четирите страни в света, които разработват влак, способен да се движи с над 420 км/ч, заедно с Франция, Япония и Китай. Ново поколение прототип HEMU-430X достигна 421.4 км/ч през 2013 г., надминавайки предишния корейски железопътен рекорд от 352.4 км/ч, поставен от второ поколение влак KTX HSR-350x.

Най-новите влакове използват собствена технология и разполагат с уплътнени под налягане кабини и тройни стъкла за намаляване на шума и премахване на дискомфорта в многото тунели.

С разписание от до два влака с по 20 вагона на час по основните маршрути, KTX е високоскоростна система за масов транспорт, превозваща стотици милиони пътници годишно. KTX влаковете свързват Сеул с Куанджу, Мокпо и Mokpo и Йосу в южната част на страната и Каннин в североизточната част - последният е построен, за да обслужва домакина на зимните олимпийски игри Пхьончхан през 2018 г.

9. Trenitalia ETR1000, Италия - 300 км/ч

Зашеметяващите високоскоростни влакове Frecciarossa (Червената стрела) на италианските държавни железници бяха представени през 2017 г.

Проектирани за максимална скорост от 400 км/ч, те оправдават името си с опростен дизайн, подобен на стрела, мощност от 10 000 конски сили и наелектризираща производителност.

Въпреки че има разрешение за максимална скорост от 360 км/ч при обслужване на пътници, Frecciarossa достигна 394 км/ч при тест през 2016 г.

Дългите 200 метра влакове разполагат с 457 места в четири класи, вариращи от удобни стандартни до бизнес, премиум и екзекютив, като в последната има само 10 кресла.

Те се движат в Т-образната високоскоростна мрежа на Италия, свързваща Торино, Милано и Венеция на север с Болоня, Флоренция, Рим и Неапол.

Нормалните търговски графици изискват само максимална скорост от 300 км/ч, но дори това революционизира междуградските пътувания в Италия, увеличавайки значително пазарния дял на железопътния транспорт по ключови маршрути, като Милано-Рим и допринасяйки за неотдавнашното спиране на националния превозвач Alitalia.

След обширни тестове през последните две години, италианските държавни железници ще се изправят лице в лице с френските TGV по маршрута Милано-Париж през 2022 г., като влаковете Frecciarossa са убедителна алтернатива на остарелите TGV.

Допълнителна партида от тях се доставя в Испания, където ще се конкурират с местните услуги на AVE и Ouigo Espana по високоскоростни маршрути, тръгващи от Мадрид.

10. Високоскоростна железница Haramain, Саудитска Арабия - 300 км/ч

Задушаващата жега и пясъчните бури вероятно не ви се струват идеалната среда за сложни високоскоростни електрически влакове, но високоскоростната железница Haramain (HHR) на Саудитска Арабия свързва свещените градове Мека и Медина, развивайки скорости до 300 км/ч.

Използвайки 35 испански влака Talgo, специално модифицирани за работа в пустинята при температури до 50 градуса по Целзий, пътуването от 450 километра отнема само два часа.

Всеки влак има 13 вагона с 417 места за пътници в икономична или бизнес класа, а HHR разполага с капацитет от 60 милиона пътници годишно. Той е подложен на изпитание по време на Хадж - годишното поклонение в Мека, по време на което повече от два милиона мюсюлмани посещават светите места на града.

Откакто HHR отвори врати през 2018 г., той се превърна в популярен начин за пътуване между Медина и Мека, което не е изненада, след като еквивалентното пътуване може да отнеме до 10 часа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати