Новини Събития

Нова техника осветява крепостта Ковачевско кале край Попово

   
Нова техника осветява крепостта Ковачевско кале край Попово

За превръщането на крепостта "Ковачевско кале" в интересно място за любителите на културния туризъм се работи вече две десетилетия. С ново модерно осветление късноримската крепост "Ковачевско кале" край Попово ще бъде осветена през тъмната част на денонощието.  Изцяло са подменени съществуващите вече тела, а с нови са осветени външнокрепостните стени, крепостните кули, както и вътрешните разкопки. Поставени са също и четири пилона с нови LED лампи, а за изграждането на осветлението са поставени общо 105 нови прожектора, които ще бъдат включвани чрез часовниково управление, уточнява БТА.

За превръщането на крепостта "Ковачевско кале" в интересно място за любителите на културния туризъм се работи вече две десетилетия. Обектът се намира на около седем километра западно от центъра на Попово, в непосредствена близост до пътя Попово - Бяла.

Крепостта е разположена в равна малка долина, образувана при вливането в река Ковачевска (Ерек дере) на нейния северозападен приток - Чепез дере. Самият град, заедно с мощната крепостна стена, е построен между 308 и 324 г. сл. Хр. по време на съуправлението на императорите Лициний I и Константин I Велики, а зидовете на крепостната стена са с дебелина 3,20 м. Вътрешната територия на града обхваща малко над 40 дка. Укрепителната система е снабдена със 17 издадени пред стената кули, разположени почти симетрично по цялата дължина.

През 2012 г. по проект на Община Попово е изградена цялостната инфраструктура на обекта - паркинги, ВиК, електрификация, посетителски център, частична реставрация и консервация на разкритията и множество туристически атрации. Ръководството на Историческия музей в Бялото градче има амбиции обектът да привлича все повече туристи и хора, изкушени от миналото.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати