Новини Събития

Улица в град Лозница ще носи името Трабант

   
Улица в град Лозница ще носи името Трабант

Улица в град Лозница да носи името на германското возило "Трабант" предлагат от Национален клуб "Трабант". Искането е внесено днес от представители на клуба в Общината, каза за БТА кметът Севгин Шукри. По думите му се предвижда предложението да бъде разгледано на декемврийското заседание на Общинския съвет. Град Лозница е родното място на клуба и "столица на трабантите". Вече двадесет години местната управа подкрепя дейността на клуб "Трабант", който първоначално е регионален, но постепенно се разраства и става национален. Ежегодно, с двегодишно прекъсване заради пандемията, в Лозница се провежда и "Трабант фест".

Самият Севгин Шукри е горд притежател на "Трабант" и участник в събори и ретропаради на любителите на източногерманския автомобил. Той е и почетен член на Национален клуб "Трабант".

Членовете на Национален клуб "Трабант" са над 80, каза за БТА Данаила Савова-Петрова, директор на дирекция в Община Лозница, която е също фен на източногерманския автомобил и редовен участник в събори, посветени на него. По думите й в клуба членуват собственици на автомобила с двутактов двигател от всички краища на страната. Те са на различна възраст и с най-разнородни професии. Между тях има пилоти, лекари, професори и бизнесмени. Основател на клуба и негов дългогодишен председател е Съби Събев от Лозница, а сега начело е Ангел Пеев от Варна. "Това, което обединява хора от различни възрасти, професии и краища на страната, е любовта към симпатичната малка машина, обект на многобройни вицове, шеги и задявки, но превърнала се и в своеобразен символ на цяла една историческа епоха, недолюбвана от едни и обожавана от други", допълни Данаила Савова-Петрова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати