Събития

Община Каварна е сред лидерите в туризма на Балканите

   
Община Каварна е сред лидерите в туризма на Балканите

Местната власт на града получи престижна номинация.  
Община Каварна, която дава уникален пример за развитие на модерен туризъм, който е конкурентноспособен на другите доказани морски дестинации, без това да води до необратими последици за природното и културното наследство на района,  е финалист за Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 
2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. 
Международно жури от експерти от Балканските страни оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма. 
Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн. 
 Туристическата карта на общината представлява една палитра от услуги и възможности, които са притегателен център за туристи с много разнообразни интереси и потребности. Географското положение и природните дадености са основата на разнообразните туристически услуги, които се предлагат в една от най-северните черноморски общини в страната. На тази база местни и чужди инвеститори надграждат съвременния туристически облик на община Каварна, запазвайки автентичния вид на региона.
Приоритетите на общината в развитието на туризма са насочени в няколко основни направления. Сред тях са инфраструктурните проекти, подобряващи достъпността до туристическите обекти и подобряващи визията на общината като туристическа дестинация. Развитието на курортните зони и местата, които са се доказали като притегателни центрове за туристите, са приоритетни при избора на дейности. Част от проектите се финансират от бюджета на общината, а за други се търси съфинансиране от държавата и Европейския съюз. Данъчна политика на общината за стимулиране на местния туристически бизнес е доста семпла. Въпреки промените в макроикономическите фактори, стремежът на администрацията е запазване нивото на местните данъци и такси на нивата от преди Ковид пандемията. Дори и в минимални граници, това води до една стабилност на инвестициите и по-лесно планиране на разходите на икономическите субектите. За да се постигнат по-добри резултати по отношение на данъчната политика е необходима децентрализация на местната от държавната власт.
По отношение на екологията община Каварна е облагодетелствана с липсата на индустриални замърсители и голяма промишлена дейност, което способства за една природосъобразна среда за развитие на туризма. А за сметопочистването и сметоизвозването общината предприе мерки за извършване на тези дейности без наемането на външни фирми. Идеята на това начинание е подобряване на качеството на услугата, както и контрола на дейността. Част отикономисаните средства ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и визията на общината, за изграждане на кътове за отдих по малките населени места.
Културата също е в приоритетите на община Каварна, която подготвя и реализира една от най-богатите културни програми в региона. Културният календар е финансиран единствено от местния бюджет, като за реализирането му изисква голям човешки и финансов ресурс. Фокусът на дейностите е в летните месеци, като част от събитията са изнесени в населените места извън общинския център. Това са местата, които са седоказали като притегателни центрове за гостите на Каварна, които търся баланс между туризъм и култура.
Общината повиши и разходите за реклама в туризма през последните години. Основно се залага на участие в туристически борси, реклама в печатни и електронни издания и партньорство с медийни групи за популяризиране на туристическите услуги и културните мероприятия. Беше изработено и мобилно приложение „Kavarna Guide” , в което бе поместена информация за всички туристически, исторически и културни обекти на територията на общината.
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати