Новини Събития

Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

   
Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

Дирекцията за нацинален строителен контрол (ДНСК) официално потвърди, че проектът на т.нар. Наредба за диво или свободно къмпингуване е оттеглена. Това е видно от писмо на институцията до собственик на къмпинг, съобщи Camping.bg. 

От отговора на ДНСК става ясно, че през периода на обществено обсъждане на наредбата са постъпили стотици сигнали, писма и възражения от граждани и организации изразяващи несъгласието си с предложения проект и настояващи за неговото оттегляне. Мотивирайки се с това, Министерството на регионалното развитие и благоустройството изглежда е уважило тези искания и в крайна сметка е оттеглило проекта за наредба.

Пълното име на проекта на нормативния документ е Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

Припомняме, че през юни 2019 г. Народното събрание прие поправки в Закона за устройства на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се забранява къмпнигуването извън регламентираните места. Заедно с това депутатите предвидиха и регламентиране на къмпингуването по морето посредством специална наредба, която трябва да бъде приета в срок до януари 2020 г. заедно от четири министерства - на туризма, на околната среда, на земеделието и регионалното. Броени дни след приемане на закона тогавашната министърка на туризма Ангелкова заяви, че започват работа по текстовете на бъдещата нередба. Публикуването на проекта на наредбата обаче стана точно две години по-късно - през юни 2021 г. и предизвика сериозен обществен отзвук. Получени са били 683 становища, в огромната си част отрицателни. От тогава до сега не беше ясно какво смятат да предприемат отговорните институции, за да изпълнят законовото задължение, но и да удовлетворят очакванията на обществото.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати