Транспорт

Гардиън: Нощният влак София-Истанбул предлага незабравимо пътуване

  24.11.2022 11:23  
Гардиън: Нощният влак София-Истанбул предлага незабравимо пътуване

Няма майтап! Нощният влак между София и Истанбул е избран за едно от най-добрите пътувания в света за 2023 г. от издателя на пътеводители Lonely Planet, съобщава в. „Гардиън“ в репортаж, озаглавен „Незабравимо пътуване с влак: моята нощ в експреса Истанбул-София“. Нощният жп маршрут беше възобновен през април тази година, след като бе спрян в началото на 2020 г., припомня авторът на материала - вицепрезидентът на Lonely Planet Том Хол.

Той разказва, че е поел на път от Халкалъ, „невзрачна крайградска гара, която сега е начална точка на този нощен влак“. „Управителят на влака ме насочи към моето спално купе от епохата на 90-те години на миналия век. Домът ми за през нощта беше климатизиран, с електрически контакт, но без Wi-Fi и, необичайно, с хладилник, зареден с вода и няколко закуски“, споделя той. Репортажът подробно описва и граничната проверка на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, както отбелязва авторът - „най-натоварената сухопътна граница на ЕС“. Проверката на пътниците е отнела около час от турската страна и още толкова от българската и, както пише в репортажа, на всички е станало ясно, „че пътуването с този спален вагон не гарантира спокойна нощ“. „На закуска пристигнахме в Пловдив, известен с римския си театър и добре запазените дървени сгради от XIX век.

Това е отлично място за спиране. Последното изкачване през планините до София се извърши на дневна светлина, като се откриха гледки към скалисти хълмове и горски потоци“, споделя впечатленията си Хол. Той отбелязва, че на борда на влака не е имало храна, но са се продавали кафе и чай. „Около 9:30 ч. влакът пристигна на софийската жп гара от комунистическата епоха и аз се качих на метрото в центъра на града за късна закуска“, посочва още авторът. По думите му „незабравимото пътуване с влак между два различни града“ му е предложило „пауза за размисъл и приключения по паралелни релси, простиращи се през Югоизточна Европа и отвъд нея“.

Експресът Истанбул-София се движи ежедневно в двете посоки. Той тръгва от гара Халкалъ, на 45 минути път от центъра на Истанбул, в 20:45 ч., а планираното пристигане в София е в 9:35 ч., но граничните процедури могат да доведат до закъснения, отбелязва вестникът. В обратната посока влакът тръгва от София в 18:30 ч. и пристига на Халкалъ в 05:34 ч.Анкета

Коя екзотична дестинация харесвате за следващо пътуване?


Резултати