Анализи

Белоградчишките скали в играта Elden Ring показват ад под небето

   
Белоградчишките скали в играта Elden Ring показват ад под небето

Илон Мъск изобщо не пише, че харесва България или Белоградчишките скали, още по-малко, че иска да идва у нас, а че сме като от Elden Ring. Ако пиарите владееха английски и правеха секундно усилие да потърсят съдържанието на споменатата от него игра в Гугъл, щяха да разберат каква антиреклама всъщност са думите на милиардера, хеле туристическа. Това пише в свой анализ Борис Ангелов от 19min.bg.

Трябва обаче да му се признае – описанието, с което започва синопсиса/разказа на Elden Ring доста напомня обстановката в България, да не говорим, че по-долу се появява генерал, който на всичко отгоре се казва Радан, а и генерали имаме много като ключови играчи в политиката: Радев, Борисов, Атанасов, Янев. Четете сами:

„Няма Бог. Няма никого начело. Чудовища обикалят наоколо, убивани са хора, цялото място е в стагнация”. Така започва историята на Elden Ring и звучи досущ като обстановката у нас в момента. Продължението е в 12 стъпки – етапа от играта, през които минавате, а илюстрациите от нея също са недвусмислено мрачни:

„В Лимгрейв (б.р. английското име на първото място, където попадаме съдържа grave „гроб”) ще научите за Големия Завет и Пътеводителя към Благодатта, както и за Годрик – полубога, който управлява тези земи с ужасяваща бруталност. Трябва да го убиете и да вземете парченце от магичния пръстен Elden Ring. Започвате да събирате Великите Руна, което ще ви помогне да събере и пръстена и да оправите света.

В следващите Междинни Земи се нуждаят от нов регионален управител и кандидатствате за работата (б.р. нещо като нов служебен премиер или поне нов кмет на София).

За да се подготвите, научавате повече за Годрик – гнусна мутра, убиваща хората, за да се чувства по-добре. Правите задълбочен преглед на историята му. Следва Лиурния, след което се отправяте към югоизточен Келид (б.р. интересен съвпад с нашата югоизточна Европа или може би югоизточна Украйна с войната там, играта е актуална - от 2022 г.).

В тази земя се води гражданска война, а зоната е покрита и от смъртоносна зараза, наречена Алената гнилоч. 
Някога верни на полубога от Келид – Радан, войниците се борят и срещу мора, и срещу мутиралите от него същества. Мястото е истински ад.

Godrick the Grafted and Stormveil Castle - Elden Ring Lore

Генерал Радан също е инфектиран с Алената гнилоч по време на голямата битка в Келид. Изгубил е ума си поради болестта, но заради действия на богинята – кралица Марика, Червената гнилоч не го е убила...

Отправяйки се северно от Лиурния, се качвате на Високото Плато, където ще намерите вулкана Планина Гелмир. Битката с полубоговете продължава. Вулканът Манор е изворът на мощта на Планината Гелмир и е дом на Рикард – Лордът/Господарят на Бласфемия.

Рикард е отхвърлил религията на тъща си Марика и е предприел серия ужасни действия, за да има собствена власт. Основните му цели са да създаде хора – змии, които да изядат приятелите му. 
По пътя на север, прочиствате шепа полубогове и им вземате техните късчета от Elden Ring. С тях в ръка, вече можете да се отправите към основата на Erdtree, гигантското даващо живот златно дърво в центъра на Междинните Земи и да заявите правата си като Elden Lord.

Около дървото е разположен Лейндел – столицата на Марика. Може би не е изненадващо за вас, че местният кмет не седи със скръстени ръце, пишейки оставката си и своята прощална реч на загубил.
Ако искате да станете пълноправен Elden Lord, се налага да извършите „кардиналния грях”. А може би това е бил и планът през цялото време. Може би сте били манипулирани от сили, които не разбирате.

Във всеки случай отговорът лежи някъде там – по планинските Върхове на Гигантите, където кралица Марика е водила първата война в Междинните Земи. 
Там е скрит още един полубог, очаквайки на място, за да създаде нова, подобрена версия на Златните Заповеди на кралица Марика – нов световен ред.

Тайна група гардове работят, за да скрият секретното място, сигурното убежище за низвергнатите от Междинните Земи.
За да намерите пътя дотам, трябва да се изправите и да преминете през замък, пълен с духове и да се сприятелите с един от най-преследваните народи от Междинните Земи.

Тези Земи имат много тайнствени дълбини. Ако съумеете да ги преодолеете, ще откриете останките на цяла отделна цивилизация. 
Някога налични на повърхността на Земята, Вечните градове са се озовали под властта на Великия Завет. Още един полубог причаква в едно от тези тайни места, надявайки се да получи цялата власт над Междинните Земи. Ако не го спрете, разбира се...

Така идвате до Руното на смъртта, известно още като Предизвестената Смърт – тази част от Elden Ring е била преместена от Марика много отдавна, което и е предизвикало сериозни сътресения на това място. Ако не е Руното, полубоговете са почти безсмъртни.

За да оправите нещата, трябва да победите пазителя на Предизвестената Смърт, но има още доста странни неща в този плаващ град, преди да се срещнете очи в очи”.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати