Събития

Министърът на туризма: По човек изпратихме лична покана до Мъск и сребърен ритон

   
Министърът на туризма: По човек изпратихме лична покана до Мъск и сребърен ритон

Илън Мъск не открива топлата вода и не е първият, който открива красотата на България. Аз като министър на туризма бях длъжен да отиграя вдигнатата топка и да го поканя. По българин, който има среща с Илън Мъск по друга работа, изпращаме покана и сребърен ритон, каза днес пред Би Ти Ви министърът на туризма Илин Димитров.

В началото на седмицата Илън Мъск с пост в "Туитър" изрази възхищението си от Белоградчишките скали. Няколко часа след поста Димитров написа коментар под него, в който кани Мъск да посети България. Последва информация от ресторант в региона, че е дошъл имейл от компанията на милиардера "Спейс Екс" за резервация на маса за април.

Министърът уточни, че е поканил и създателите на играта, от която Мъск помисли, че са декор Белоградчишките скали. Димитров не скри задоволството си от цели шум около реакцията на милиардера. "Вече три дни се говори за туризъм. С нула лева България беше по всички медии три дни", поясни той.

Туристическата реклама не е лоша

Илин Димитров не се съгласи с твърденията, че българската туристическа реклама не е качествена. "Туристическата реклама е недофинансирана, но не е лоша. Клиповете са стойностни и са преведени на много езици, спечелиха награди. Мислим за дигитална реклама, блогъри, влогъри, догодина ще поканим 300 чуждестранни журналисти", обясни още той.

Министърът поиска повече средства за туристическа реклама, като посочи, че при бюджет 2 стотни от брутния вътрешен продукт, туризмът допринася с между 10 и 13% от БВП.

Според него са нужни пет са мерките са стабилизиране на сектора - 9% ДДС, увеличен бюджет за реклама, ваучери за туризъм, таван на цените на енергоносителите, и мерки за "крила на сезона", като държавата поема част от цената на самолетните билети извън летния сезон.

Той коментира и проблемът с изхранването на бежанците и тяхното настаняване. Според Димитров държавните бази предлага добри условия, като много от работещите си ги искали за почивка, а не в тях да има хора от Украйна.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати