Новини Събития

Пловдив разреши строежи върху над 80 дка от парка край Гребната база

  24.11.2022 19:13  
Пловдив разреши строежи върху над 80 дка от парка край Гребната база

Въпреки гражданското недоволство и протестите, общинският съвет в Пловдив даде възможност да бъдат застроени над 80 хил. кв. метра от парка при Гребната база в града. Това стана с одобряването на промени в общия устройствен план на града.
С викове "Мафия" присъстващите в залата недоволни граждани приеха решението на общинския съвет, взето с 38 гласа "за". Съветниците не приеха нито едно от предложенията по въпроса – за отлагане на точката, за по-подробно обсъждане, за запазване на зелените площи.

Така местният парламент даде зелена светлина за бъдещи инвестиционни планове върху спорните терени. На тях се разрешава застрояване до 30% със сгради на по 3 етажа, което означава нови близо 65 хил. кв. метра застроена площ в парк "Отдих и култура".
В последните години в Пловдив кипи бурно жилищно строителство, а районът около Гребната база, която е близо де центъра, е един от най-апетитните за инвеститорите.

"Рекреация" вместо озеленяване

Имотът, върху който вече е възможно застрояване, се намира в близост до Гребната база в Пловдив и зад Братската могила. До момента беше отреден за озелняване. Съветниците обаче решиха да сменят предназначението му - за рекреация. Това позволява 30% застрояване и височина до 9-12 метра или 3 етажа.

В зоната за рекреация може да се построи апартаментен хотел, вилно селище, хотелски комплекс.

Още преди приемането на спорните промени в общия устройствен план от "Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението пред областния управител. Според тях то е взето в нарушение на закона, който позволява промяна на предназначението на терени за озеленяване, ако на имотите няма осъществено парково строителство. Според общината имотът е запустял и там имало само изоставен басейн и бараки. Според “Демократична България“ и гражданите, които са против изменението, теренът има алеи, парк е и се ползва като такъв.

Бивши общински, настоящи частни

Терените, чието предназначение беше променено, в момента са частна собственост – на дружеството "Тея инвест". Преди да станат частни обаче са били общинска собственост. "Приватизирани" са по познатата схема със създаване на съвместно предприятие между общината и частна фирма. Общинско-частната фирма е била създадена по времето на кмета Иван Чомаков за построяването на голям увеселителен парк край Гребната база. Той обаче остава само проект, а с увеличаване на капитала на съвместното дружество общината в крайна сметка губи контрола и собствеността на имотите. След това те са препродадени на "Тея инвест".

Преди време общината обезщети фирмата за около 50 дка от терените на неосъществения увеселителен парк. Това стана със замяната им за други общински имоти, които могат да бъдат застроени. Така тези 50 дка в променения устройствен план остават парк, както и общинска собственост. На другите над 80 дка се позволява застрояване./ mediapool.bg