Новини Хотели

Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци

  25.11.2022 09:10  
Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци

Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци. Стоил Далевски настанил в хотела си в София 23 избягали от войната украински граждани по време на най-голямата криза – още през март. От 7 месеца обаче в сметката му не е постъпил нито лев от държавата, разказа бизнесменът пред Флагман.бг. 

„Първата програма стартира през месец март, когато пристигнаха първите бежанци от Украйна. Настаних 23 души в хотела си, предимно майки с малки деца. По нея ми платиха само за месеците март и април. Оттам нататък не съм получил никакви средства от държавата по първата програма. Втората, която започна през юни месец, я прекратих в началото на юли. Оттогава нямам настанени бежанци при мен. Министърът казва постоянно различни срокове, първо беше до 20 октомври, после пак сменяха датите и така до ден-днешен нищо не сме получили. А ни карат едни и същи данни да попълваме“, оплаква се хотелиерът. 

Той опроверга и информацията, че са единични случаите, в които собственици на хотелски комплекси не са си получили обещаните средства. 

„Поддържам контакт с хора от Министерството на туризма. Над 150 колеги са потърпевши. Това е само по първата програма. Не дават никакво обяснение поради каква причина е това забавяне, а лъжат, казват, че почти всичко са изплатили. Не може да продължава, това е подигравка с целия бранш“, казва още Далевски. 

Бизнесменът подчертава, че от негова страна всичко е било изрядно. Апартаментите и стаите, които са предоставили на украинските бежанци, обаче били в окаяно състояние. След тръгването им заварили помещения за основен ремонт. Стоил Далевски не обвинява обитателите, тъй като те били с малки деца. Но се наложило доста да инвестират в освежаване и закупуване на нова техника. 

„Очакваш някакви пари, за да си платиш данъци, кредити и така нататък. 7 месеца имаме забавяне. Нас кой ни чака толкова?! Веднага ни запорират сметките, има изпълнителни дела“, оплаква се хотелиерът. Стоил Далевски вече е разговарял с адвокати и ще започне съдебен процес срещу държавата.