Новини Хотели

Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци

   
Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци

Хотелиер ще съди Министерството на туризма заради неизплатени пари за украинските бежанци. Стоил Далевски настанил в хотела си в София 23 избягали от войната украински граждани по време на най-голямата криза – още през март. От 7 месеца обаче в сметката му не е постъпил нито лев от държавата, разказа бизнесменът пред Флагман.бг. 

„Първата програма стартира през месец март, когато пристигнаха първите бежанци от Украйна. Настаних 23 души в хотела си, предимно майки с малки деца. По нея ми платиха само за месеците март и април. Оттам нататък не съм получил никакви средства от държавата по първата програма. Втората, която започна през юни месец, я прекратих в началото на юли. Оттогава нямам настанени бежанци при мен. Министърът казва постоянно различни срокове, първо беше до 20 октомври, после пак сменяха датите и така до ден-днешен нищо не сме получили. А ни карат едни и същи данни да попълваме“, оплаква се хотелиерът. 

Той опроверга и информацията, че са единични случаите, в които собственици на хотелски комплекси не са си получили обещаните средства. 

„Поддържам контакт с хора от Министерството на туризма. Над 150 колеги са потърпевши. Това е само по първата програма. Не дават никакво обяснение поради каква причина е това забавяне, а лъжат, казват, че почти всичко са изплатили. Не може да продължава, това е подигравка с целия бранш“, казва още Далевски. 

Бизнесменът подчертава, че от негова страна всичко е било изрядно. Апартаментите и стаите, които са предоставили на украинските бежанци, обаче били в окаяно състояние. След тръгването им заварили помещения за основен ремонт. Стоил Далевски не обвинява обитателите, тъй като те били с малки деца. Но се наложило доста да инвестират в освежаване и закупуване на нова техника. 

„Очакваш някакви пари, за да си платиш данъци, кредити и така нататък. 7 месеца имаме забавяне. Нас кой ни чака толкова?! Веднага ни запорират сметките, има изпълнителни дела“, оплаква се хотелиерът. Стоил Далевски вече е разговарял с адвокати и ще започне съдебен процес срещу държавата.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати