Новини Събития

Плащат по 30 000 евро на хора, за да се преместят в живописно градче в Италия

   
Плащат по 30 000 евро на хора, за да се преместят в живописно градче в Италия

Живописният италиански град Пресиче в слънчевия регион Пулия ще заплаща на хората по 30 000 евро, за да закупят къща и да се преместят в него.  През последните години редица градове в Италия започнаха да предлагат атрактивни оферти, за да могат да привлекат нови жители. Оферти имаше от полуразрушени къщи за по 1 долар до напълно готови домове на ниски цени. 

Цените за къщи в Пресиче започват от около 25 000 евро.  Още един град в Италия продава къщи само за 1 долар По този начин местните се надяват да се преборят с обезлюдяването Градчето се намира в близост до плажовете в Санта Мария ди Леука. Властите в Пресиче се надяват предложението за паричен стимул да вдъхне нов живот на обезлюдяващия град. 

„Има много празни домове в историческия център, построени преди 1991 г., които бихме могли да видим отново пълни с хора. Жалко е да станем свидетели как нашите стари квартали, пълни с история, прекрасна архитектура и изкуство, бавно опустяват“, каза местният съветник Алфредо Палезе пред Си Ен Ен. 

Още един град в Италия продава къщи само за 1 долар По този начин местните се надяват да се преборят с обезлюдяването „Ние ще предложим до 30 000 евро на хора, които искат да се преместят тук и да купят едно от тези изоставени жилища. Общото финансиране ще бъде разделено на две - ще отиде отчасти за закупуване на стар дом и отчасти за обновяване, ако е необходимо“, казва той. В града приблизително живеят около 9000 души. 

Властите стартират и други схеми за привличане на жители като данъчни облекчения за създаване на нови бизнес дейности и бонуси за бебета за семейства.  За да се класират за стимула от 30 000 евро, купувачите трябва да се установят в Пресиче и да закупят един от избраните имоти, построени преди 1991 г., които са картографирани от властите.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати