Новини Събития

В Пловдив започна Дефиле на младото вино

  25.11.2022 16:06  
В Пловдив започна Дефиле на младото вино

За 14-ти път в Пловдив започна традиционният фестивал "Дефиле на младото вино“, предаде Plovdiv24.bg. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 25, 26 и 27 ноември в Стария град, за да опитат най-пивките млади вина на България.
Откриването на "Дефиле на младото вино“ бе днес в 13.00 ч. от площада пред Община Пловдив, откъдето тръгне "Дионисиево шествие“. С  музика, песни и танци, ансамбъл "Тракия“ поведе винолюбителите към началото на Стария град.
На ул. "Съборна“ в 14.00 ч. Бог Дионис отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022г. Изненада за всички присъстващи бе чисто нова, брандирана с името на фестивала бъчва. "С наздравица“ заедно ще бъде даден старта на винените дегустации.
Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия "Джуркови“, Ресторант "Филипополис“, Ресторант "Граждански клуб“, Резиденция "Тракат“, Къща "Бирдас“, Музейна аптека "Хипократ“, ГХГ - Експозиция "Геирги Божилов – Слона“, Експозиция "Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща "Георгиади“, Къща "Никола Недкович“, Къщата "Иван Черноземски", Къща на "Георги Данчов - Зографина“, Ресторант "Алафрангите“ и Резиденция "Тракийски стан“. В тях ще Ви очакват над 300 вида вино и вкусни мезета.
Пред всяка локация е разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания дегустационен комплект. Цените са между 3 и 20 лв.
Дегустациите на 25 ноември са от 14:00 до 18:00 ч., на 26 ноември - от 11:00 до 18:00 ч., на 27 ноември - от 11:00 до 17:00 ч. Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони. 
Организатори на дефилето са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието.