Новини Турагенции

Елфи турс показват красотата на Армения и Грузия

   
Елфи турс показват красотата на Армения и Грузия

Армения и Грузия са разположени на една от най-отдавна населените територии в света и поради тази причина са дом на стотици забележителности, които биха предизвикали интереса на всеки пътешественик. От древни църкви, манастирски комплекси, до най-голямата колекция ръкописи от Средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. Всичко това може да се открие в границите на живописните кавказки държави. 

Туроператорът „Елфи турс“ предлага пленителна екскурзия с включени посещения, както на най-големите забележителности, така и на някои скрити съкровища. Датата на отпътуване е 1 май 2023 г. и 8-дневното пътуване идеално съвпада с някои от майските празници. За цена от 3398 лв. на човек туристите получават самолетен билет с включени летищни такси София – Тбилиси – София с Turkish Airlines, 1 брой чекиран багаж до 23 кг, транспорт с климатизиран бус за туристически превоз, 7 нощувки в хотели 4* /4 в Тбилиси, 3 в Ереван/, 7 закуски, 6 вечери в местни ресторанти, 1 обяд с готварски курс арменска кухня, водач/преводач на български език, местни екскурзоводи на руски или английски език, дегустация на бренди в Ереван, входни такси за посещаваните обекти, 1 бутилка минерална вода на ден и медицинска застраховка с „Евроинс“ с покритие 10 000 евро, с включен COVID риск.

Приключението започва

от столицата на Грузия - Тбилиси. Старият град е дом на много забележителности, сред които най-интересните, са църквата Метехи, издигната на скала, гледаща към река Мтквари, крепостта Нарикала, издигната през 4-ти век, серните бани, водопада до ботаническата градина. Старият град представлява любопитна смесица от различни култури и това е особено очевидно, когато видите как си „съжителстват“ грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия. С тази подредба в центъра на града, Тбилиси символизира толерантността си към различните религии. 

Следващата спирка е отвъд арменската граница и е национален парк Дилижан. Паркът се нарича още „Арменската Швейцария“ или „Малката Швейцария“, тъй като красотата се простира докъдето стигне окото. От 2017 г. досега е обект на постоянно развитие и ежегодно се обновяват екопътеките и инфраструктурата. Това прави мястото изключително добре уредено и перфектно за всеки спокоен следобед сред природата.

Да посетиш Армения 

без да отделиш специално време на нейната столица – Ереван, е абсолютно недопустимо. Градът има богата история, тъй като е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Той датира от 8-ми век, когато крепостта Еребуни е построена от цар Аргищи. Ереван често е обвързан с „Розовия град” поради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят. Тази арменска област беше силно развита през последното десетилетие, което ѝ дава съвсем съвременен облик с нейните модерни ресторанти, кафенета, магазини и хотели.

Несъмнено най-голямата гордост на Ереван е Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил от 1971 до 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. 

Една от по-интересните части в програмата на „Елфи турс“ е дегустацията на бренди. Питието е един от символите на града и местната фабрика се радва на много интерес като туристическа атракция. Всеки ден вътре се провеждат информативни турове, където запознават посетителите с историята на фабриката, показват технологията за производство и провеждат дегустацията. Това е уникална възможност и да зарадвате някой близък в България с подарък – арменска бутилка бренди. 

След връщане в Грузия,

туристите ги очакват още уникални преживявания. Обиколката започва в град Гори, който е основан от един от най-великите крале на страната Давид Строителя (1089 г.– 1125 г.). Гори е известен като родното място на съветския лидер Сталин и именно там се намира неговия музей. Следващата спирка е Уплисцихе – „господарската крепост“- скален град в източна Грузия,  изграден на висок скалист бряг на река Мтквари. Там могат да се видят постройки от 2-ро хилядолетие пр. Хр. до Късно Средновековие.

Друг голям християнски център в историята на страната е първата ѝ столица – Мцхта. Тя все още привлича християни от цял свят.  Именно Мцхта е следващата спирка в екскурзията на „Елфи турс“. Разцветът на града е бил по времето на Александър Македонски, което прави мястото и с изключителна историческа и културна важност в съвременния свят. Цялата територия е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Там може да се открие катедралният събор Светицсховели, основан през IV  век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти.

Армения и Грузия са две космополитни държави, изпълнени с много религиозни и исторически паметници. Те са перфектната дестинация за всеки тип турист, тъй като съчетават природното и културното богатство. Седмица със сигурност не е достатъчна да се опознаят всички красоти на двете кавказки страни, но е идеалният старт! 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати