Новини Събития

В Смолян одобриха възстановяването на стара писта

  25.11.2022 16:42  
В Смолян одобриха възстановяването на стара писта

Ски писта, където някога са се пързаляли децата на Смолян, предстои да се проектира и изгради с решение на местния парламент. Той одобри предложението на кмета да се актуализира капиталовият списък на община Смолян за 2022 г. Новият елемент в него е изграждане на спортно съоръжение, ски писта –І етап в областния град. Предвидените средства за него са 264 028 лева, които ще се ползват предимно за проектиране.

„Идеята не е общината да формира печалба, а младите хора да се научат да карат ски“, каза кметът Мелемов. Зам.-кметът инж. Мариана Цекова поясни пред съветниците, че пистата ще се намира на северен скат, в района на махала Станевска. „В близост има водоизточник, необходим за изкуствен сняг. Ще се предвидят ски влек и оръдия за изкуствен сняг. Ще се опитаме да направим І-ви етап, като преминем през всички процедури на ЗУТ. Първият етап ще бъде остойностен след като бъде проектиран изцяло“, обясни инж. Цекова.

Идеята е добре приета в града. Мнозина казват, че и в по-далечното минало там е имало ски писта и смолянчани са ходили да се спускат, че мястото е идеално за обучение на деца и начинаещи. Ски курортът Пампорово е твърде близо до Смолян, но голяма част от местните хора не могат да си позволят да карат ски там. Седем години подред община Смолян и „Пампорово“ АД подписват споразумение за безплатно ползване на ски писти за всички ученици от общината на възраст от 7 до 18 години в определен период от време.