Новини Транспорт

Турция проучва изграждането на нова високоскоростна жп линия между Анкара и Истанбул

   
Турция проучва изграждането на нова високоскоростна жп линия между Анкара и Истанбул

Очаква се по новата линия композициите да пътуват със скорост до 350 км/ч, с което времето за пътуване ще спадне до 80 минути.

Турското министерство на транспорта е започнало предпроектни проучвания за изграждането на нова високоскоростна железопътна линия между Анкара и Истанбул, която би намалила времето за пътуване между столицата и най-големия град на страната до 80 минути, съобщава "Дейли сабах".

След проучването ще бъде оповестен маршрутът, методът на строителство и времето за започване на изграждането на новата линия.

И в момента двата града са свързани с високоскоростен влак, който се движи с максимална скорост от 250 км/ч. Очаква се по новата линия композициите да пътуват със скорост до 350 км/ч, с което времето за пътуване ще спадне до 80 минути, с което железопътният транспорт между Анкара и Истанбул ще стане по-бърз от въздушния, допълва БТА.

Според оценките при строителството на новата линия ще трябва да бъдат изградени около 70 тунела и 40 виадукта. След пускането й в експлоатация по линията ще могат да пътуват 240 хиляди пътници на ден и 88 милиона годишно.

В момента Турция има 12 803 км жп линии, от които около 1200 км високоскоростни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати