Транспорт

Британските летища премахват ограниченията за течности до 2024 г.

  26.11.2022 10:58  
Британските летища премахват ограниченията за течности до 2024 г.

Ограниченията за течности и лаптопи в ръчния багаж на летищата може да бъдат премахнат във Великобритания в рамките на две години, благодарение на високотехнологични 3D скенери. Правителството обмисля да внедри използването на по-усъвършенствани скенери до средата на 2024 г., информира BBC, позовавайки се на свои източници, въпреки че все още не е взето окончателно решение. Оборудването, което е сходно на скенерите, използвани в болниците, предоставя по-ясна картина на съдържанието на багажа. Предишният краен срок за внедряването му беше пропуснат заради пандемията.

Вестник The Times информира, че министрите правят преглед, като официално изявление се очаква преди Коледа, а надеждите са, че новата мярка ще ограничи опашките по британските летища. В момента пасажерите, които пренасят течности в ръчния си багаж, трябва да използват прозрачни котейнери с вместимост до 100 милилитра, които трябва да бъдат показвани при проверката на летището в найлонова прозрачна чанта. Тези ограничения са в сила от ноември 2006 г. Тяхното въвеждане сложи край на забраната за пренасяне на течности в салона на самолета, наложена три месеца преди това, когато британската полиция осуети план за взривяването на около 10 самолета с експлозиви, скрити в бутилки от напитки. Новата технология ще помага на служителите по охраната на летищата да приближават върху изображенията със съдържанието на чантите и да ги въртят, така че да могат да ги разглеждат от всички страни.

3D скенерите се изпробват на лондонското летище Хийтроу от 2017 г. Технологията се използва от години на летища в САЩ, в това число на летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта и О‘Хеър в Чикаго.

Бившият премиер Борис Джонсън пое ангажимент технологията да започне да се използва за ускоряване на проверките на летищата и подобряване на сигурността, давайки на Великобритания краен срок до края на 2022 г. Броят на пътниците обаче намаля по време на пандемията, тъй като в по-голямата част от света имаше ограничения за пътуване. Най-новите данни от Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) за септември показват, че пътникопотокът е достигнал едва 73% от нивата преди COVID-19.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати