Събития Хотели

Пампорово се нареди сред топ ски курорти за начинаещи

   
Пампорово се нареди сред топ ски курорти за начинаещи

 

Съвременните условия в ски курортите без съмнение дават възможност и на най-неопитните да направят смели крачки в зимните спортове. Пистите са огромни и широки, постлани с качествена снежна покривка, а лифтовете са модерни и лесни за използване. Към това трябва да добавим и комплексно обслужване в самите ски курорти, чиято управа е помислила за всичко - от минутите, които прекарвате преди да облечете ски екипировката, до часовете за разпускане след това.

Ако сте от хората, които имат нужда от въведение в ски спортовете или изпитвате колебания в уменията си, може да се насочите към най-добрите ски курорти за начинаещи през 2022 г. Според доклад, публикуван в британското издание Condé Nast Traveler UK, сред тях се нарежда и родният Пампорово. Той изпъква на фона на конкурентите си във Франция, Швейцария, Австрия и Андора с достъпните си цени.

Лез Арк, Франция

Зад огромния ски курорт Лез Арк стои архитектът Шарлот Перианд. В края на 60-те години на 20 в. тя си поставя задачата да намери “перфектната хармония между небето, планинските поляни и човешкото същество“. Така се появява Les Arcs, място за около 30 000 души, една от чиито задачи е да насърчава  хората да почиват в планината. Много от тях тогава тепърва започват да се учат да карат ски.


Въпреки че курортът оттогава насетне доста се е попроменил и разраснал, той все още предлага добри условия за начинаещи. Има няколко зони за обучение и безплатни асансьори за тях. Когато вече напреднат в уменията си, те може да си купят билети за някой от седалковите лифтове. В Лез Арк има общо три зелени писти и шестдесет и четири сини.

Обергургл, Австрия

През 1931 г. швейцарският изследовател Огюст Пикар каца аварийно със своя балон на ледник близо до този австрийски ски курорт, малко след като стана първият човек, достигнал стратосферата на Земята.


За да се насладите на района Обергургл, не е необходимо да сте чак толкова екстремни. За начинаещите в курорта има достъпни зони за спускане на няколко нива. Някои от пистите буквално започват от върха на планината.

Ако отивате за първи път, не пропускайте ресторанта Top Mountain Star. Той е разположен на 3000 метра височина и изглежда феноменално. Неговият стъклен екстериор и беседката предлагат панорамна гледка към невероятните заснежени планини на Австрия.

Грандвалира, Андора

Този ски курорт вече е класически в Южна Европа. Това е не само идеалното място да опознаете  Пиренеите, но е и един от най-добрите ски курорти за начинаещи.

Шестте сектора, които съставляват Грандвалира, имат зони за начинаещи и по-специално Ел Тартер, Солдеу, Грау Роиг и Пас де ла Каса имат голям брой транспортни ленти и други лесни за използване лифтове, за да помогнат на новите скиори възможно най-бързо да се върнат на склоновете.


За най-малките - от 3 до 6-годишна възраст, има специално изградена снежна градина.

Мерибел, Франция

Шотландският полковник Питър Линдзи през 30-те години на миналия век е този, който създава този ски курорт в Мерибел в опит да се измъкне от австрийските склонове, които са все по-често посещавани от нацистите.



Мерибел е един от най-добрите зимни дестинации във Франция. Днес е част от Les Trois Vallées , вероятно най-голямата ски зона в света. В Мерибел има осем зелени и тридесет и шест сини.

Пампорово, България

В сравнение със ски курортите в Алпите може да изглежда, че тези в Източна Европа нямат много какво да предложат, но не е така. Съоръженията наистина са под нивото на френските, разположени са на по-ниска надморска височина и предлагат по-малко наклони. Имат обаче значително предимство пред конкурентите - изгодната цена.

Ако току-що сте се научили да карате ски, в Пампорово ще ще намерите повече от достатъчно, за да излезете от зоната си на комфорт, без да се налага да търсите настаняване в по-скъпи и изискани ски курорти.


На разположение на туристите има няколко сини и зелени писти, както и зони и занимания за най-малките.

Саас Фее, Швейцария

За търсачи на зимни забавления и върховно спокойствие идеалната дестинация е Сас Фее. Тук центърът е забранен за автомобили, а класическите дървени хижи ще ви осигурят съвременен комфорт и уединение.


Съоръженията за начинаещи са модери и удобни. На разположение са 80 километра лесни писти за събиращи кураж и 45 км за средно напреднали.

Ла План, Франция

Този ски курорт е ориентиран специално към начинаещите. В това може да се уверите лесно - има програма, насочена специално към първопрохождащите.


Cool Ski, инициатива на Ла План, има своя собствена ски карта, която струва 33 евро на ден, и розови знаци, които показват къде започват и свършват безопасните зони. По този начин може бързо да се заредите с увереност на пистата. Петте зони за начинаещи, разположени в курорта, помагат на всеки да преодолее страха, който е толкова често срещан в началото. Всеки, който желае, може да обуе и розов гащеризон, за да покаже, че все още се учи.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати