Анализи Новини

Френските курорти търсят изход от енергийната криза

   
Френските курорти търсят изход от енергийната криза

Популярните ски курорти във френските Алпи се готвят за нов сезон на фона на енергийната криза, обхванала странат и целия континент, пише Ройтерс. Заради забавените ремонти на ядрените реактори в страната, Франция е вносител, а не износител на електроенергия, което влошава ситуацията в енергийния сектор на Европа. Производството на електроенергия в европейските държави е свито заради намалените доставки на природен газ. В резултат цените в последните месеци са рекордни, а властите търсят начин за изход от кризата, включително и с компенсации за бизнеса и призиви за ограничаване на потреблението.

Повечето курорти в Алпите коментират, че сметките за електроенергия са между три и шест пъти по-високи спрямо предишни години. Те трябваше да предоговарят дългосрочните си договори за доставка през тази година на фона на висока инфлация и растящи цени за електроенергията и не очакват промяна през 2023 година. Власите в Шимони коментираха, че в опит да намалят потреблението, а съответно и разходите, ще забавят скоростта на лифтовете с 10%. Ако кризата се затегне, скоростта ще бъде забаване с 30%, посочва още Ройтерс. Цените на картите за лифтовете ще се повишат с около 5% през новия сезон, но това увеличение въобще не може да покрие увеличените разходи, коментират операторите на съоръженията.

Властите и в Шимони и Вал Торанс, най-високият курорт в Европа, поискаха още да не се включват прекомерно машините за изкуствен сняг, както и да бъде намалена температурата в сградите. Служителите на пистите и ресторантите край пистите ще бъдат качвани с лифтове 10-на минути преди официалния старт на работното време на съоръженията. Досега те работеха празни около час преди началото на работното време, за да обслужят работещите по пистите. За властите в курортите тези мерки ще бъдат "невидими" за потребителите и те дори няма да усетят негативни ефекти от енергийната криза.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати