Хотели

Изследователи на National Geographic поемат луксозeн сафари хотел в Кения

   
Изследователи на National Geographic поемат луксозeн сафари хотел в Кения

Прочутите изследователи на National Geographic Дерек и Бевърли Жубер са новите собственици на луксозния сафари хотел Shompole Lodge в Кения. Създадената от тях през 2008 г. компания за екотуризъм в Ботсуана, Кения и Зимбабве - Great Plains Conservation, подписа неотдавна 35-годишен договор със старейшините от общността Shompole, която е собственик на 25 000 акра прилежаща територия.

Това е отлично решение за племето и базата, която от 8 години стои затворена след драматичен сблъсък с бившия инвеститор Антъни Ръсел.

Когато луксозният Shompole Lodge отваря врати в Кения през 2000 г., той се превръща в световна сензация само за едно денонощие. Лагерът е разположен в едноименния резерват, дълбоко в южната Голяма рифтова долина на Кения, между два национални парка - Amboseli и Maasai Mara. Удивителният пейзаж, разнообразен от планини, езера, реки и откритата савана, привлича състоятелна публика. Срещу 630 долара на вечер гостите наблюдават слонове и зебри, докато се разхлаждат в инфинити басейна.

В първото по рода си съвместно предприятие, без санкцията на властите, масаите от общността Shompole държат 30% от акциите. Те влизат в него с апорт на земята си - 25 000 акра територия. Освен, че ще участват в екипа, който обслужва гостите, общността ще им продава сувенири, нейни членове ще работят като рейнджъри.

В цяла Кения местните общности и дивата природа са под натиска на туристическата индустрия, но този луксозен кемп обещава да промени картината. 

Източник: Shompole Lodge 

През първите 10 години всичко изглежда наред – привлечени са 20 учители в местното училище, а популацията на лъвовете в резервата достига 68 индивида. Елитният кръг от гости на хижата включва Бил Гейтс и неговия партньор Пол Алън, Дона Карън и Боно. Проектът печели наградата „Екватор“ на Програмата на ООН за развитие (UNDP), а елегантната му естетика е на страниците на Vogue и имитирана в цялата страна. National Geographic пише през 2007 г.: „Поддържане на културно наследство, опазване на дивата природа и ангажиране на общността в икономическото развитие: Всички печелят!“

Но един ден на зазоряване през 2014 г. по белите стени на хижата плъзват пламъци. Конфликтът между инвеститора и местната общност, която не е получила дивидент от участието си в бизнеса, достига точката на кипене. Един служител масаи е прострелян с отровна стрела, а разгневените му близки палят лагера, от който не остава нищо, освен инфинити басейнът.

Мястото тъне в разруха и забвение след няколко неуспешни опита на общността да привлече надежден инвеститор. До началото на ноември тази година, когато двойката природозащитници и документалисти приемат предизвикателството да възстановят старата слава на Shompole Lodge. 

Дългият списък с постижения на двамата Жубер включва повече от 40 филма, 14 книги и няколко академични статии, както и основаването на Big Cats Initiative с National Geographic, която финансира 150 проекта в 29 държави. Първата им сафари хижа в Ботсвана се класира на 10-то място в списъка на Travel + Leisure за 2017 г. с „100 най-добри хотели в света“, а медийните им изяви включват лекция на TED и шоуто на Ellen Degeneres.

Източник: Shompole Lodge 

Акционерите на Great Plains Conservation обещават всички приходи от дейността да бъдат инвестирани в опазването на дивата природа и в развитието на местната общност – обучение на жени рейнджъри, привличане на учители, осигуряване на учителски заплати и училищни стипендии, доставка и монтиране на слънчеви панели, пише Mongabay.

Много общности на масаите нямат този шанс - те са изправени пред продължаваща експлоатация в името на природата и екотуризма. На по-малко от 50 километра от Shompole, в танзанийския район Лолиондо на Нгоронгоро, одобрен от държавата план за изграждане на коридор за диви животни и стимулиране на трофейния лов доведе до силно напрежение с местното племе. През юни тази година 15 протестиращи масаи бяха застреляни от полицията и най-малко 700 селяни избягаха през границата в Кения.

Недалеч от мястото на предложения коридор, базираната в Бостън сафари компания Thomson Safaris е в нестихващ конфликт с коренното население за правата върху земята. Многократно се е стигало и до насилие, нищо, че Thomson Safari е в списъка на Travel + Leisure наред с най-добрите световни аутфитъри на сафари за шест поредни години.

За разлика от тях общността Shompole разработва успешен модел на споделяне на ресурси във време, когато конфликтите за земя между пастирите и защитниците на дивата природа ескалират.

Източник: Shompole Lodge 

Проучване от 2016 г. установи, че броят на овцете и козите в Кения е нараснал със 75% между 1977 г. и 2016 г., докато популациите на дивите животни са се свили с 68%, което доведе до напрежение между местни пастирски общности и компаниите за екотуризъм. Но този фон проучване на зоолози от Оксфорд през 2020 г. посочи Shompole като пример за успешна практика за мирно съжителство между домашно отглежданите животни и дивата природа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати