Събития

Туристи се стичат в новоткрития център за изкуства и изложби във Валенсия

   
Туристи се стичат в новоткрития център за изкуства и изложби във Валенсия

Туристи от цял свят се стичат към испанския град Валенсия. Притегателна сила за това е новият свръхмодерен архитектурен комплекс, наречен „Град на изкуствата и науката“, съобщава Euronews Bulgaria. Строежът му е започнат още през 1996 г. с намерението да се превърне в символ на Валенсия с културния туризъм и модерната архитектура. Проектът донесе на местния архитект Сантяго Калатрава световна слава, като го постави сред десетте най-добри архитекти в света днес.

Комплексът е разположен в бившето корито на река Турия, която е била отклонена след катастрофални наводнения през 50-те години на миналия век. Неговите шест сгради имат за цел да донесат култура както за туристите, така и за местните жители, като насърчават хората да се потопят в едно уникално градско преживяване.

Посетителите могат да се насладят и на ботаническата градина, в която се намират стотици местни видове растения, които променят формата и цвета си през всеки сезон. Спорпед израелски турист, когато става въпрос за модерна архитектура, Испания е най-добрата дестинация.

Обожавам я. Това не е първото ни навлизане в този вид модерна архитектура. Били сме в Билбао, в Барселона, нещо различно. Но това тук е нещо уникално за Валенсия. Така че решихме да дойдем и да разгледаме. Просто прекрасно.

Валери Зеликсън, израелски турист:

Първата сграда, известна като "Окото на мъдростта", е завършена през 1998 г. Тя представлява човешко око, отворено към света, като в нея се помещават кино IMAX и планетариум. До нея стои операта "Кралица София" - център за изкуства, открит през 2005 г. Издигащ се на 70 метра височина, музикалният център позиционира Валенсия в международната арт верига, особено когато става въпрос за оперни и театрални представления.

Музеят на науката, открит през 2000 г., е най-голямата структура в целия комплекс, с голямо езеро отвън, където хората могат да карат гребла. В езерата около сградите е разположена временна изложба на полския художник и скулптор Игор Миротаж, вдъхновен от древногръцката и римската скулптура. Аквариумът в края на комплекса се смята за най-големия морски център в Европа.

Сега можем да обикаляме из целия комплекс, наслаждавайки се на културно преживяване. Това е и добър начин да се отървем от негативните чувства около тази сграда, която толкова дълго време оставаше празна. 

Алваро Борас, президент на „CaixaForum“ Валенсия:

80-метровата метална конструкция, наподобяваща заострена елипса, е замислена като покрит обществен площад, който да служи като място за социални срещи, подобно на древногръцкия град. В Испания има девет такива центъра. В момента на мястото се провежда изложба на Британския музей за света на фараоните на Древен Египет. Германски турист споделя, че това е пример за успех между две различни съвременни архитектурни тенденции. Това е прекрасно. Не съм виждал нищо подобно. Аквариумът и толкова други неща, които не съм виждал. Всички любители на архитектурата трябва да дойдат тук и да видят това.

Бьорн Графман, турист от Германия:

Интересът към новото пространство се оказва голям - средно 3500 посетители дневно. А откакто отвори врати през юни те са около 380 000.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати