Новини Хотели

Хотели освобождават украинските бежанци от 1 декември

   
Хотели освобождават украинските бежанци от 1 декември

Част от хотелите по Южното Черноморие ще освободят от 1 декември настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци. Това стана ясно след проведеното вчера в "Слънчев бряг" заседание на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Причината е спряното финансиране на изхранването. От 16 ноември държавата плаща по 15 лв. единствено за нощувка. След това положението с храната е спасявано някак с дарения от БЧК и неправителствени организации. Но обработката на пакетите, готвенето и т.н. носи разходи, заради които около една пета от хотелите по Южното Черноморие спират работа по програмата. Асоциацията настоява украинците да могат да се преместят в хотелите, които продължават да работят и след 1 декември (според правилата хората не могат да ползват програмата след преместване). Иска и държавата спешно да доизплати траншовете, които дължи за подслона.

Със сигурност подобни хотели ще има и на север. Колко точно украински бежанци ще засегне процесът засега не се знае. Пред тях възможностите са три - да се оправят на свободен наем у нас, да се преместят в държавните бази или да напуснат България. Специално местенето в бази обаче би следвало да е нов проблем съобразно разписаните условия на програмата. Тя изисква в бази да се приемат само новопристигнали хора; останалите следва да продължат да бъдат на местата, в които са били до 1 ноември. Всичко това са "мини", които тепърва ще гърмят.

12 954 в момента (link is external) са настанените по програмата украинци. Общо у нас са 51 661.


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати