Анализи Новини

Министерството на туризма е засипано от съдебни дела от бивши служители

   
Министерството на туризма е засипано от съдебни дела от бивши служители

Министерството на туризма е засипано от съдебни дела от бивши служители, които са освободени с промяната на новия устройствен правилник при предишния министър Христо Проданов (БСП). Това показва справка на TravelNews в делата на Върховния административен съд (ВАС) и предоставена информация от самите служители и юристи. ВАС е дал ход на повечето дела на 3 ноември 2022 г. Жалба е заведена и от неправителствена организация срещу устройствения правилник.

Вече няколко служители са спечелили делата срещу заповедите им за освобождаване от Проданов. Съдът на няколко пъти излага мотиви, че съкращаването на едно лице не е премахването на длъжността. По този показател се очаква всички дела да бъдат загубени от Министерството на туризма, обясниха юристи. Според тях ако бъдат спечелени делата срещу самия устройствен правилник, автоматично се връща старият и всички уволнени трябва да бъдат възстановени на работа. Освен това ведомството ще трябва да плати огромни разноски по делата и обезщетения на бившите служители.

Сегашният министър на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че е запознат със ситуацията. „Изчакваме решенията на съда и ще се съобразим с тях“, коментира той.

Бившият министър Христо Проданов, който сега е депутат от БСП и зам.-председател на Комисията по туризъм в парламента, освободи над 20 служители през месец май тази година след влизането в сила на новия устройствен правилник. Министерството на туризма е с щат около 120 човека. Служителите бяха уволнени без предизвестия и без обезщетения с влизането в сила на новия правилник. Това бяха първите сериозни рокади по върха на институцията, като кадрите бяха още от времето на ГЕРБ и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Сред тях бяха трима ключови директори на дирекции – на „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, на „Програми и проекти в туризма“ Веселин Джелатов и на „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Ивелин Славов. От бранша единствено възразиха срещу освобождаването на директора за програмите и проектите Веселин Джелатов, който избута всичките помощи за туризма по време на пандемията. Той движеше и програмата за изплащането на средствата на хотелиерите, които са настанили украински бежанци. Доклад на Сметната палата от юли 2022 г. показва, че няма нарушения по отношение на практики, управление и законност на помощите. Проверката е с обхват от началото на пандемията до края на 2021 г.

Другият вече бивш директор Ивелин Славов отговаряше за обществените поръчки, административната дейност и човешките ресурси. Той не се е ползвал с доверието на министър Проданов. Въпреки това остава на по-ниска позиция и заплата във ведомството. 

Другата чакана отдавна промяна от туристическия бизнес беше смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея е контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“, който остава в отделна дирекция със 17 служители. До тази година двете дейности бяха в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем и същевременно ги контролираше. 

Христо Проданов отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери. Екатерина Дацова беше директор на концесиите на плажове от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов не направи проверки на концесионните договори след освобождаването на директорката Екатерина Дацова въпреки, че беше записано в коалиционното споразумение на бившите управляващи. Той не направи ревизия на управлението на Николина Ангелкова. Сегашният служебен министър на туризма Илин Димитров също не направи проверки на концесиите въпреки, че е кадър на „Продължаваме промяната“. Темата дори не му е сред приоритетите. Димитров не направи ревизия и на Ангелкова.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати