Новини

Турците пътуват до Грузия на пазар за телефони

   
Турците пътуват до Грузия на пазар за телефони

Турците пътуват до Грузия на "телефонен туризъм", за да купуват телефони iPhone, съобщава Hurriyet. Устройствата се продават на по-ниска цена в съседната страна в сравнение с Турция, заради възстановяване на данъка за покупката. Цените привличат не само хора, живеещи близо до границата с Грузия, но и такива от по-далечни градове в Турция, които се стичат към граничния пункт Сарп.

Apple представи новите си модели iPhone 14, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max през септември. Цените на тези модели в Турция варират между 30 000 турски лири (1600 долара) и 57 000 лири (3100 долара). Но ако турските потребители купят тези телефони в Грузия, те отговарят на условията за възстановяване на данъци, което примамва масово хора в магазина на Apple в Батуми в съседната страна. С възстановяване на данъци цената на iPhone идва с около 15 000 лири по-евтино, ако бъде закупен в Грузия, отколкото струва в Турция.

Хората трябва да имат IMEI номер, за да могат да използват устройствата си в Турция. В момента регистрационната такса за този процес е 2700 лири, но се очаква следващата година да бъде увеличена до 6000 лири. Тези, които искат да избегнат по-висока такса, се стичат в Грузия, особено през уикендите. Пътуващите не изпитват никакви проблеми при влизане в Грузия през граничния пункт, но трябва да чакат на дълги опашки за възстановяване на данъци.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати