Събития

Защо сега е най-доброто време да посетите Бали?

   
Защо сега е най-доброто време да посетите Бали?

Подобно на повечето големи туристически дестинации по света, Бали претърпя огромни икономически сътресения по време на пандемията от COVID-19. От повече от 500 000 чуждестранни посетители всеки месец, пристигащите спаднаха до двуцифрени числа, а работещите в туристическия сектор нямаха друг избор, освен да изкарват прехраната си на оризищата и в овощните градини на острова.

Но жителите на тази част от Огнения пръстен днес се издигат от пепелта, присъединявайки се към идеята за по-осъзнато пътуване след пандемията, пише CNN Travel. Ето някои от най-добрите изживявания, които се предлагат за пътуващите до Бали днес.

Уелнес

Още през 20-те години на миналия век Убуд е рекламиран като център на изкуството в Бали. Век по-късно той е още по-известен като един от световните центрове за съзнателен, здравословен живот.

Йога революцията от началото на 2000-те промени играта и днес може да се каже, че в него има повече йога точки, ресторанти за душевна храна, спа центрове и „убежища за съзнание“ на глава от населението, отколкото навсякъде другаде на планетата.

Свещената гора на маймуните в Убуд (отдавна най-популярната туристическа забележителност на Бали) отново привлича тълпи. Очарователно паянтовият стар пазар е разрушен и ще бъде затворен за ремонт за известно време, но кръгът от търговски улици отново е задръстен от трафик. Докато центърът на града очевидно отново процъфтява, все по-голям брой посетители осъзнават, че имотите по протежение на девствените, покрити с джунгла каньони на река Аюнг са по-подходящи за отсядане на райския остров.

Four Seasons Bali at Sayan предлага най-доброто от двата свята. Разположен сред пейзаж от тропически градини и терасовидни оризища, този курорт е предпочитана база в Убуд за ВИП персони, включително Джулия Робъртс и Барак Обама.

Има всичко, което бихте очаквали от един луксозен курорт, но също и вдъхновено от Убуд уелнес предложение - йога, масажи (включително използване на горещи камъни от свещената река), медитация, чакра церемонии и дори неустоимо интригуващата „дейност“, наречена свещена дрямка.

Когато сте готови да се измъкнете от курорта, просто се качете на безплатния транспорт до града (10 минути) или изберете от широка гама дейности или културни обиколки.

Нощен живот

Откакто първите сърфисти кацат на Бали, град Кута е парти център. Това някога заспало рибарско селище отдавна се е разпростряло на запад, за да слее с Легиан и Семиняк в една бъркотия от магазини за сувенири, барове, спа центрове и тату студиа.

Избягването на презастрояването до голяма степен се дължи на балийската религиозна чувствителност – индусите вярват, че светът над върховете на най-високите палми е владение на боговете, така че (с няколко изключения от 70-те години на миналия век) почти няма високи сгради, които да нарушават хоризонта на острова. По време на пандемията Кута вероятно пострада най-много. Изключително популярен сред австралийските туристи, той се превърна в град-призрак почти за една нощ. Днес Кута възвръща част от изгубената си привлекателност, но по-скоро като достъпна база за семейни плажни и активни ваканции. Tribe Bali Kuta Beach е елегантен нов хотел на брега на морето в съвременен стил, а инфинити басейнът на покрива му е идеалното място да се насладите на прочутите залези на Кута. Приложения, като Grab и Gojek (азиатски версии на Uber), ви пренасят лесно, бързо и рентабилно до парти дестинации в близките Легиан и Семиняк.

Спокойствие

От момента, в който влезете в новооткритото убежище Nirjhara, имате чувството, че никога няма да искате да си тръгнете. За едно наистина блажено бягство от действителността този уединен курорт предлага всичко, което можете да пожелаете.

Canopy Suites на Nirjhara - странни "къщи на дървета", които са прекрасна комбинация от индустриален шик и рециклиран тропически чар, се превърнаха в дизайнерски икони на съвременната архитектура на острова.

Курортът е само на 30 минути от хипстърското свърталище Canggu и въпреки това се чувства като скрит тропически рай. Бълбукащата река, сенчестите дървета и примамливият инфинити басейн ви канят да се отпуснете. За да пренесете тази релаксация на още по-дълбоко ниво, резервирайте масаж и „благословно лечение“ в Retreat Spa на курорта.

Nirjhara означава водопад на санскрит, като имотът е кръстен на каскадата, която минава покрай красивото йога убежище. Популярна екскурзия включва някои от грандиозните водопади, с които Бали е известен - особено спускането в каньона на водопада Нунгнунг (един от най-високите в Бали). Ако все още ви е останала енергия, вземете назаем един от велосипедите на курорта за разходка из оризищата или резервирайте урок по сърф на удобния за начинаещи плаж Kedungu, където още три водопада се спускат каскадно от скалите.

Ако всичко това ви отваря апетит за изследване, традиционната суперяхта Vela на Nirjhara вече е достъпна за чартър до някои от най-отдалечените острови на Индонезия.

Плажове

Откакто американският сърфист Робърт Коук отваря хотела си през 1936 г., туристите са привлечени от топлите, тропически вълни на Южен Бали.

Само на четири километра надолу по брега от това, което някога е било резиденцията на Coca-Cola, ще намерите Four Seasons Jimbaran Bay. Със 147 уединени бунгала и апартаменти, този курорт напомня повече на традиционно балийско село с неговия лабиринт от павирани алеи и архитектура в храмов стил.

Извитата бяла пясъчна дъга на залива Джимбаран, лишена от тълпите на близкия Кута, ви примамва далеч от частните малки и големите плувни басейни на курорта. Tropicsurf има репутацията на една от най-уважаваните луксозни сърф компании, като техният щаб Coconut Grove на плаж Джимбаран е идеалната отправна точка за яхване на първите ви вълни на Бали. Джимбаран е известен със своя рибен пазар рано сутринта и с ресторантите за морски дарове, наредени по плажа около залез слънце.

Извън утъпканите пътеки

Всеки, който е бил на Бали и въпреки това оспорва (наистина доста изтъркано) определението „най-красивия остров в света“, почти сигурно не е посещавал огромните пространства от палмови гори, пустите плажове и сърцето на джунглата на Западен Бали.

След четиричасово шофиране през традиционни села и оризови тераси, сърцето ви може за момент да се свие, когато паркирате пред триметрова неоново осветена охранителна стена, украсена с ярки лозунги. Това е необяснимо крещящо въведение в Lost Lindenberg - едно от най-стилните и идилични скривалища на острова.

Имотът отвори врати през юли 2022 г. и неговите осем стаи, разположени в красиво проектирани 20-метрови дървени кули (палмите растат изключително високо в Западен Бали), гледат към може би най-зрелищния плаж на острова.

Излизайки на безлюдната 14-километрова ивица от вулканични пясъци, едва ли можете да повярвате, че хората се оплакват от пренаселените сърф дестинации.

Западен Бали е дом на невероятни места, много от които са практически непознати за туристите: най-колоритния традиционен риболовен флот в света в Перанкак; райската птица на Бали и стадата от елени Menjangan, газещи в лагуните на Национален парк Западен Бали, както и незабравимо гмуркане на остров Менджанган.

Като алтернатива на доста бруталните състезания с биволски колесници, можете да се присъедините към завладяваща обиколка на оризища с малко стадо розови биволи -- почти изчезнали и рядко срещани извън това малко кътче от балийския селски рай.

Западен Бали си остава една от най-добре пазените тайни на Индонезия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати