Новини Събития

Новият роботизиран телескоп на Рожен ще заработи през пролетта на 2023 г.

   
Новият роботизиран телескоп на Рожен ще заработи през пролетта на 2023 г.

Приключиха дейностите по изграждането на кулата за новия 1,5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) в Рожен към Института по астрономия (ИА) на БАН. На 25 ноември беше монтиран шестметровият купол и в момента се извършват довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и оптичен кабел за интернет връзка. Поради настъпването на зимата в Родопите и образувалата се в района снежна покривка, монтажът на самия телескоп ще бъде отложен за пролетта на 2023 г., съобщиха от ИА с НАО-БАН, цитирани от БТА.

През последните месеци в НАО Рожен се извършваха дейности по подготовката на площадката на телескопа. В края на 2021 г. бе осъществено геоложкото проучване и геодезично замерване на мястото, избрано за разполагане на телескопа. След изготвянето на архитектурен и конструктивен проект на кулата на телескопа и осигурения строителен надзор на обекта, проектът бе съгласуван с електропреносното дружество EVN и с Районната инспекция по опазване на околната среда в Смолян, а община Чепеларе издаде необходимото разрешение за строежа.

Снимка: БТА

През пролетта и лятото на 2022 г. бе довършен бетонният фундамент за кулата и телескопа. През октомври започна монтажът на самата кула от специалисти от италианската фирма Gambato S.a.s., която отговаря за тази дейност като подизпълнител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH - производител на новото наблюдателно съоръжение. То е финансирано по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., която се координира от Министерството на образованието и науката.

Телескопът, който се очаква да заработи през пролетта на 2023 г., е изцяло роботизиран и дистанционно управляем, и ще изпълнява зададени програми за астрономически наблюдения без човешка намеса. Основна задача на най-новата придобивка на НАО Рожен ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики. Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати