Новини Турагенции

CNN определи 15 дестинации за коледна ваканция

   
CNN определи 15 дестинации за коледна ваканция

Всяка дестинация по света може да постави няколко лампички и елха и да ги нарече „празнично настроение“.

Пътуващите, които наистина обичат Коледа, обаче искат повече, пише CNN Travel.

След две години на ограничени или отменени празници заради COVID-19, много места по света планират тазгодишният празничен сезон да е особено тържествен. От Финландия до Мексико, тези 15 дестинации традиционно предлагат перфектната ваканционна атмосфера за коледна ваканция:

Рованиеми е коледната централа на Добрия старец, разположена на север от Арктическия кръг в Лапландия. Децата тук правят джинджифилови сладки с г-жа Коледа, посещават училище за елфи или клас по калиграфия и съставят коледните си списъци с желания, използвайки перо.

Можете да посетите парка за диви животни Ranua - дом на полярни мечки, росомахи и лосове. Arktikum пък е научен център, в който се разкрива мистерията на северното сияние.

Тези, които търсят наистина мразовито изживяване, могат да отседнат в Arctic Snow Hotel, направен изцяло от сняг и лед, но оборудван със сауни и горещи вани.

Витлеем, Пенсилвания, САЩ

Близо до Филаделфия и Ню Йорк, Витлеем предлага коледно бягство в по-малък град.

Заселен през 1700 г., той с основание се гордее със своя адвент календар на живо, на който можете да се насладите от 17:30 ч. от 1 до 23 декември.

Това е безплатно, подходящо за семейства събитие, при което градски глашатай бие камбана, разхождайки се по главната улица, за да призове посетителите в Goundie House (най-старата къща).

„Коледният град“ предлага гигантска LED звезда, играчки войници в реален размер и хиляди светлини.

Бат, Англия

Този исторически град в Югозападна Англия празнува както раждането на Исус, така и раждането на Джейн Остин с много фанфари.

Центърът на Джейн Остин – и чайната Regency, са най-доброто място да научите повече за най-известния жител на града. Кралският театър, който Остин споменава в някои от романите си, има разнообразна програма от празнични драми, мюзикъли, опера и концерти.

Коледният базар в Бат разполага с множество дървени хижи, в които се продават ръчно изработени занаятчийски изделия в причудлива грузинска обстановка. Разположен е между внушителното абатство Бат и вековните римски бани.

Сан Фернандо, Филипини

Ако Азия трябваше да има коледна столица, то Сан Фернандо в католическите Филипини ще бъде топ номинация.

Градът, северозападно от Манила, е известен със своя Фестивал на гигантските фенери, който започва на 17 декември и завършва на 1 януари. Традицията по изработване на фенери в Сан Фернандо датира от края на 18 век.

Акцентът тук е парол - цветен коледен фенер, който символизира Витлеемската звезда. Паролите напомнят психеделични калейдоскопи, брилянтни витражи, призматични въртящи се колела или огромни снежинки.

Барселона, Испания

Всеки, който успее да удължи ваканцията си до 12-ия ден на Коледа - известен още като Деня на Тримата царе, или Богоявление, няма да съжалява.

Вечерта на 5 януари кралете (известни също като „тримата мъдреци“) пристигат с бради и кадифени дрехи в пристанището на града на Санта Еулалия - техния собствен кораб.

Гръмят оръдия, пускат се фойерверки и когато кметът им връчи ключовете на града, магията на влъхвите официално започва. Те дефилират по улиците във великолепна кавалкада, която включва камили, слонове, жирафи и ослепителни костюми.

Ню Йорк, САЩ

Рокфелер център е в основата на Коледа в Ню Йорк. Неговата известна ледена пързалка съществува от 1936 г., а украсеното дърво е празнична традиция от 1931 г. Близкото Радио Сити е домакин на годишния Коледен спектакъл с участието на Rockettes.

В югозападния ъгъл на Central Park, Columbus Circle приютява повече от 100 търговци, продаващи дрехи, подаръци, закуски и напитки в рамките на коледен базар.

Най-големите модни марки се присъединяват към празненствата, като се появяват в сложни коледни изложби в различни универсални магазини из града.

Найроби, Кения

Магията на Коледа е в празничния хаос на кенийската столица. Посетителите ще открият силна коледна музика, която звучи на различни езици в различни магазини, в обществения транспорт и на дългите опашки в ресторанти и супермаркети.

Посещението в къщата на приятел или популярно заведение за хранене може да означава чиния, отрупана с чапати (плосък хляб), пикантен ориз, известен като пилау, и месо на скара - или пиама чома на суахили.

Любителите на празника могат да изгорят калориите с разходка в живописния горски резерват Karura - рай за любителите на природата, станал популярен от нобеловия лауреат Вангари Маатаи.

Емблематичният национален парк Nairobi предлага възможности за сафари за наблюдение на носорози, лъвове, жирафи и други животни.

За коледни подаръци оживените открити пазари, като Maasai, предлагат автентични африкански картини, бижута, дрехи и тъкани, уникални за Кения.

Нюрнберг, Германия

Коледният пазар в Нюрнберг (Nurnberger Christkindlesmarkt) е истинска институция, която традиционно привлича повече от 2 милиона посетители всяка година. Има много история зад себе си, като първото му известно писмено споменаване датира от 1628 г.

На него посетителите могат да намерят традиционни, често ръчно изработени коледни украси, дървени играчки и всякакви храни и напитки. Възрастните могат да се насладят на нюрнбергски пикантни меденки и чаши греяно вино. А за семействата с деца има Музей на играчките.

Богота, Колумбия

Високопланинската столица на Колумбия се озарява всяка година с изобилие от коледни светлини.

Особено популярна е традицията Ruta Navideña, или Коледния път. Празнуващите се разхождат на популярни места из града, за да се насладят на празничната им красота.

Día de las Velitas (Ден на малките свещи) се отбелязва на 7 декември, което е навечерието на Непорочното зачатие. Това официално слага началото на Коледа в Колумбия. Хората палят малки свещи и хартиени фенери, поставяйки ги на первази и балкони.

Коледа е сладка тук. Natilla е ястие с яйчен крем, което наподобява пудинг и се яде заедно с други любими празнични ястия, като buñuelos (пържени тестени топки, сервирани горещи) Има и още един бонус, ако възнамерявате да пътувате до Богота по Коледа: това е началото на сухия сезон.

Малта

Този римокатолически остров в Средиземно море носи празнична и духовна атмосфера по Коледа.

Пресепджу, или сцените на Рождество Христово, са неразделна част от Коледа тук. Всяка година жителите гордо вдигат щорите си, а понякога дори вратите на гаражите си, за да покажат на обществеността своите свети ясли.

Центърът на Валета е изпълнен с празничен дух, а коледари пеят пред бароковата катедрала St. John's Co-Cathedral. Republic Street пък всяка година е красиво украсена.

Посещението на частния Малтийски музей на играчките, включващ кукли, войници, комплекти влакове и часовников механизъм, датиращи от 1790-те години, е трогателна почит към детството.

Квебек Сити, Канада

Убежище за любители на природата, Квебек кипи от зимни дейности, предлагайки ваканционни програми за всички вкусове.

Старият Квебек е превърнат в живописно коледно селце. Любителите на колбаси и печени кестени могат да разгледат стоките на германския коледен базар. По-религиозните пък могат да се насладят на експозиция на сцени от Рождество Христово от цял свят.

Близкият Sentier des Caps de Charlevoix предлага подходящи за семействата варианти за пешеходен туризъм, ходене със снегоходки и каране на ски. Любителите на скоростта могат да се придвижват с моторна шейна от Nord Expe.

Няма да успеете за Коледа? В Квебек има Зимен карнавал от 3 до 12 февруари 2023 г.

Сан Мигел де Аленде, Мексико

Пинята, посада и понче обобщават празненствата в този колоритен град в централната част на Мексико, където Коледа е едновременно тържествено и празнично събитие.

До 24 декември е вероятно посетителите да се натъкнат на Мария и Йосиф, които се разхождат по улиците, докато местните хора правят поклонения от дом на дом, пеейки, за да измолят „posada“ (или „подслон“), възпроизвеждайки пътуването до Витлеем.

Пинята и понче (греяна плодова напитка) освежават дългата вечерна разходка из този калдъръмен град, обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради богатството си от грандиозни църкви и добре запазена архитектура.

Залцбург и Оберндорф, Австрия

Родно място на Моцарт, Залцбург предага заснежени планини, барокова архитектура и традиционни коледни базари. Това е домът на „Тиха нощ“, като популярният химн е изпълнен за първи път в близкия Oberndorf bei Salzburg на Бъдни вечер през 1818 г.

Градът е домакин на една по-необичайна традиция за коледния празник.

В цяла Австрия и Бавария (в близка Германия) хората се обличат като ужасяващ алпийски звяр, известен като Крампус, и вилнеят по улиците в търсене на палави деца, нуждаещи се от наказание. Крампус бяганията в Залцбург се провеждат на различни дати през декември.

Страсбург, Франция

Почувствайте както френски, така и немски привкус на Коледа в този граничен град, който е под влиянието и на двете култури. Датиращ от 1570 г., смята се, че Страсбург е дом на най-стария коледен базар във Франция и един от най-старите в Европа.

Серията от тематични коледни селища превръщат града във визуална и гастрономическа страна на чудесата. Стотици сергии са разположени на различни места. Снимайте се с 30-метровата коледна елха, която всяка година се украсява на централния площад Place Kléber с орнаменти и светлини.

Наред с традиционния базар, има алтернативен коледен панаир OFF, включващ музика на живо и алея за улично изкуство.

Куинстаун, Нова Зеландия

Традиционните коледни цветове червено, зелено и бяло придобиват изцяло ново значение в Нова Зеландия.

Тук червеното представлява pōhutukawa (рубиненочервеното цъфтящо коледно дърво в Нова Зеландия). Бялото представлява девствените пясъчни плажове. А зелено? Кивито, разбира се!

Любителите на слънцето, които искат да се присъединят към Дядо Коледа в неговите шорти за сърф, определено трябва да се отправят към Куинстаун, където летните температури означават, че хората могат да карат джет, речен сърф или парапланер по езерото Уакатипу.

Или могат просто да си направят пикник на брега и да се насладят на обилно коледно ястие от агнешко, морски дарове и пиле.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати