Хотели

Между 60 и 100 лева на вечер струва нощувката с празнична вечеря в планинските хижи

   
Между 60 и 100 лева на вечер струва нощувката с празнична вечеря в планинските хижи

Повече от 200 хижи в планините на България очакват да посрещнат туристи за Коледа и Нова година. И тази година посрещането на празниците там ще бъде най-изгодно.

Между 60 и 100 лева на вечер ще струва нощувката с празнична вечеря според категорията на хижата, каза в интервю за БТА председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев. Ако пък поискаме да разнообразим празничните дни с разходка в планината и сме група от 5-7 човека, можем да се възползваме от услугите на планински водач, за което групата ще трябва да плати между 120 и 150 лева за еднодневен излет, при по-големи групи цените се договорят според сложността на избрания маршрут, броя хора и други.

Разходката с експерт в планината не само ще ни помогне да стигнем до места, до които сами едва ли бихме открили, но по пътя ще научим от аниматорите и интересни неща за природните, културните, религиозните забележителност, попадащи в трасето на маршрута ни.

Спрямо миналата година празничните пакети са поскъпнали, но доста под ръста на инфлацията

За съжаление условията ни в момента не са много добри и това ни кара да бъдем по-конкурентоспособни и да търсим по-ниската цена, допълни Венев. Проблемите с обновяването на хижите се дължат и на факта, че все още се бави лицензирането на БТС като национално представена организация, което пък би й позволило да кандидатства по различни програми, за да подобри условията за настаняване. Пречка за издаването му е единствено забавянето от страна Министерството на спорта да отпише стари задължения с изтекла давност от преди 12-15 години, за което има влязло в сила съдебно решение в полза на БТС. В момента се водят интензивни разговори с Министерството и се надявам в най-скоро време този проблем да бъде разрешен, каза Венев.

Хижите не са ол инклузив или спа курорт, а различно преживяване

Те са за хората, които търсят различно преживяване - близко до природата, ще ги заведем до места, които няма как сами да посетят, ще им покажем как се живее във високите части на планината и те ще получат различна емоционална зареденост, която не може да им бъде предложена в градовете и хотелите, допълни Венев. Няма да ви пее певица, а сами ще трябва да си направите програмата, изненадите, викторините, а от нас е подготовката, за да може това да се случи, описа председателят на БТС зимния празник в планината.

По неокончателни данни голяма част от хижите на Витоша вече са почти сто процента заети, все още има свободни места в хижа "Христо Смирненски" в Рила, където тридневен пакет се продава за 350 лв, каза Венев. Хижите по високата част на планините, които са трудно достъпни, по-скоро няма да работят по празниците заради проблеми с водоснабдяването, електрификацията, а фотоволтаичните системи са сравнително слаби и няма как да посрещнат голям наплив от туристи, особено по Нова година, когато не е ясно и колко слънце ще има, коментира Венев.

Основно туристите се очакват в хижите в по-ниските части на планините. Освен това вече са направени и резервации за фирмени тържества преди Коледа и Нова година. Имаме готовност да посрещнем всички желаещи, да им предложим пакети за следобедни тържества с преход в планината, както и нощувка с празнична вечеря и закуска на следващия ден, каза председателят на БТС.

Снимка: iStock by Getty Images

Българският туристически съюз засега не води статистика колко чужденци са избрали да посрещнат новогодишните празници в хижите в България. Има обаче изключителен интерес от чужденци, които живеят в България и имат собственост в страната, допълни Венев.

БТС е собственик на между 60 и 70 хижи и стопанисва около 150 обекта, предадени от държавата, които организацията е предоставила на туристическите дружествата, членуващи в БТС, за провеждане на спортно-туристическа дейност и мероприятия. Преобладаващата част от хижите са категория "два еделвайса" и само няколко са от най-високата категория - "три еделвайса", каквато е специфичната категоризация само за този вид туристически обекти.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати