Турагенции

Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия

   
Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия

Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия – един от най-известните региони на Турция, за 11-те месеца на годината, пише Daily Sabah днес.

Музеите и археологическите обекти на Кападокия са били посетени от 3,97 милиона чуждестранни и местни туристи от януари до ноември, по данни на Дирекцията за култура и туризъм на Невшехир, столицата на турската провинция. Това означава, че визитите в долините Зелве и Гьореме надхвърлят нивата от 2019-а, считана за „златната година“ за индустрията, когато в района идват 3,66 милиона местни и чуждестранни туристи. Те са с 83% повече от същия период на миналата година, когато са 2,16 милиона. През 2020 г. Кападокия е посреща едва 962 124 души, сочат данните на Дирекцията.


Разположен на централното анадолско плато сред вулканичен пейзаж, изваян от ерозия, образувала поредица от планински хребети, долини и върхове, известни като „приказни комини“ или худу, Национален парк Гьореме и скалните места на Кападокия покриват региона между градовете Невшехир , Ургюп и Аванос, местата Караин, Карлък, Йешилоз, Соганлъ и подземните градове Каймаклъ и Деринкую. Районът е ограничен на юг и изток от вериги от изчезнали вулкани с Erciyes Dağ (3916 м) в единия край и Hasan Dağ (3253 м) в другия.

Плътността на неговите скални клетки, църкви, троглодитни села и подземни градове в рамките на скалните образувания го правят един от най-забележителните и най-големи пещерни комплекси в света. Затова през 1985 г. UNESCO включва обекта в Списъка на световното и културно наследство. Тази седмица той получи ново признание и бе включен в Списъка на стоте най-добри географски обекта на ООН.


Смята се, че първите монашески общности населяват Кападокия датират през 4 век, когато отделни отшелници, привърженици на ученията на Василий Велики, епископ на Кайсери, обитават скалните килии. В по-късни периоди, за да устоят на арабските нашествия, те се заселват в подземни градове, като Каймакли или Деринкую, които служели като места за убежище.


Кападокийското монашество вече е било добре установено през иконоборческия период (725-842 г.), както е илюстрирано от украсата на много светилища в Зелве и Гьореме.

Музеят на открито Гьореме, където мирно са съжителствали християнски и мюсюлмански монашески общности, е най-популярният обект в региона. От януари до началото на декември той е посетен 1 милион души.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати