Новини Транспорт

Uber пусна роботаксита по улиците на Лас Вегас

   
Uber пусна роботаксита по улиците на Лас Вегас

Всеки гражданин или посетител на Лас Вегас вече има възможността да си извика напълно автоматизирано роботакси чрез Uber. Автомобилите са управлявани от автономната система за шофиране на Motional – съвместно дружество между Hyundai и Aptiv, но с цел безопасност, зад волана на всяко такси ще има и водач. Общата амбиция на двете компании е пускането на напълно самоуправляващи се превозни средства до края на 2023 година.

Роботакситата са абсолютна новост за Uber, като подобна услуга никога до сега не е била налична в приложението. Самите автомобили ще бъдат осигурени и поддържани от Motional и ще се използват както за превоз на пътници, така и за доставки.Договорът за партньорство между двете компании е за срок от 10 години. Все пак сделката не е ексклузивна за Uber, тъй като Motional предлагат своите автоматизирани превозни средства и на конкурентите от Lyft.

От Motional заявиха, че следващият град, в който роботакситата ще бъдат на разположение е Лос Анджелис. Според законите на щата Калифорния обаче, компанията ще трябва да покрие куп изисквания за надеждност и безопасност, преди да има правото да превозва пътници, да приема плащания за услугата и най-вече да оперира със самоуправляващи се автомобили, без нужда от шофьор.

Както е известно от Uber вече направиха опит да стартират подобна услуга през 2017 година, но проектът бе спрян веднага, след като жена загина при инцидент със самоуправляващ се автомобил на компанията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати