Новини Турагенции

Космос травел представя красотата на Иран през април

   
Космос травел представя красотата на Иран през април

Има държави, пропити с древна култура, мистични забележителности и уникални гледки. Такива места са сякаш докоснати от Бог и остават след себе си много чувства и размисли и предизвикват всеки пътешественик да надникне по-дълбоко в себе си.  

Именно такива чувства провокира у посетителите си Иран - "страната на Ариите", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, туристите могат да съпреживеят цялата 30-вековна история на страната. В Иран нищо не е такова, каквото изглежда и всяка забележителност, всяко произведение на изкуството и дори всеки ъгъл, крият легенди.  

Като наследник на хилядолетна персийска култура, страната предлага уникални преживявания в културен и религиозен план. Това е една от най-силно заредените държави и често провокира туристите да погледнат навътре в себе си. Такива събуждащи преживявания често успяват да променят коренно светогледа ни и именно това е целта на всяко пътуване, отдалечено от суетата на Запада.  

Често държавите от Близкия изток са спрягани под общ знаменател, но истината е, че Иран е съвършено различна от всички останали. Това, с което се отличава е, че през годините е успяла да запази своя автентичен облик. Като започнем от Велика Персия, през погрома й, нанесен от Александър Македонски, до нашествието на арабите, които дори в апогея на силите си, не успяват да я пречупят. Иран успява да запази езика и културата си, нещо невъзможно за повечето съседни страни, които се предават пред арабския натиск. 

Богатата история, красивите забележителности  

и уникалната духовност, пропити в иранския въздух, са само част от причините да добавите тази страна към списъка с желание дестинации. Туроператорът “Космос травел” предлага вълнуващо пътуване до нея от 3 до 13 април 2023. Най-емблематичните персийски места ви очакват през пролетта, където ще се потопите в света на “1001 нощи”.  

Цената на пътуването е 2450 евро на човек и включва самолетени билети на Turkish Airlines по маршрут София – Шираз/Техеран – София, с включени летищни такси, 10 нощувки с закуски в 4-звездни хотели, три хранения на ден, трансфери в комфортни, климатизирани автобуси, обслужване от лицензирани местни и български екскурзоводи, както и входни такси за всички забележителности включени в програмата. За максималното спокойствие на гостите си “Космос травел” са се погрижили с медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро към „Евроинс“. 

“Повечето хора имат много грешна представа за Иран. Като дестинация е напълно магично място - историята е пленителна и е изпълнено с толкова много красиви забележителности. Освен това местните са със самосъзнание на перси и са съхранили културата си толкова дълбоко, че тази гостоприемна и усмихната държава не може да ти остане безразлична”, споделя управителят на туроператора Пламен Узунов. Според него красотата на Иран се крие именно в местните и цялостното им виждане за живота. Точно такива ценности се стреми да събуди и у туристите.  

Шираз е един от големите туристически центрове  

и именно от там започва приключението на “Космос травел”. Градът е чаровен и романтичен, гарантирано по вкуса на всяка лирична душа. По тези краища местните са много високо образовани, особено, когато става дума за поезия. Този тип изкуство е водеща сила в делника на иранците, тъй като те често използват поезията, за да “гадаят бъдещето”. Шираз е същинско магично място, което пренася всеки посетител в древна арабска приказка с историите си и магнетизма си.  

Приказката обаче далеч не приключва тук. Мечтите на всеки “Дисни” фен ще се изпълнят в пленителния град Язд - реално копие на Аграба от едноименната анимация “Аладин”. Градът е с цвят на глина, а жилищните райони изглеждат, сякаш са безлюдни, заради високите стени, скриващи къщите, и оплетените като лабиринт тесни улички. Макар и малък, градът остава много популярен сред туристите и впечатлява всеки с мистиката си. Едно от най-любопитните за чуждестранните посетители места в Язд са Кулите на мълчанието. Те се наричат дахма. Това е дума, която няма еднозначен превод, но е свързана с края на човешкия живот. Кулите се намират на около 15 км югозападно от града и са свързани с древния култ към бог Зороастър. Зороастризмът всъщност е една от най-древните съществуващи днес религии, възникнали през II-то хилядолетие пр. Хр. в днешен Иран.  

Следващата спирка по програмата  

на “Космос травел” е Исфахам. Град на 2500 години, който някога е бил столица на Персийската империя (от 1598-1722 г.), Исфахан се пресича от важните търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. От историческата му важност се разбира, че в наши дни градът е олицетворение на хилядите години труд, положени в развитието му. Там може да бъде открита разнообразна архитектура, която въпреки това се съчетава отлично и се обединява около идеята за сила и власт. Аристократичният облик се допълва идеално от античните забележителнсоти, красивите джамии и обилната зеленина в града. Като цяло създава усещането за спиращо дъха място, което омайва с приказния си облик. Там туристите могат да посетят някои от обектите от световното наследство на ЮНЕСКО - Шах джамия Али Капу и Джамията Шейх Лотф Аллах.  

За финал  

групата ще посети столицата на Иран - Техеран. Името на града означава ”подножието на планински склон” и това не е случайно, тъй като той се намира в полите на планината Елбрус. Градът е изключително богат на музеи с някои от най-впечатляващите селекции в света. Пет от най-известните музеи в столицата могат да бъдат открити в дворцовия комплекс Niavaran. Дизайнът на двореца е ориентиран към иранската архитектура и е комбинация от пред- и следислямско изкуство. Този стил е отражение на нравите по време на строежа. Зад вратите на Niavaran са скрити много тайни, които екскурзоводите на “Космос травел” ще помогнат да разбулите.  

Микс от приказни старинни градове и модерна архитектура - това е съвременен Иран! С това 10-дневно приключение всеки ще успее да се потопи в местната култура и да преобрази коренно мирогледа си. Персия впечатлява с историята си и не може да остане безразлична никому - красива, пищна и непроменена! 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати