Анализи

Румънците обявиха бойкот на австрийските ски курорти

   
Румънците обявиха бойкот на австрийските ски курорти

Решението на Австрия да каже „не“ на присъединяването на Румъния към Шенген срещна силен отпор в северната ни съседка. Хиляди румънци зоват в социалните мрежи за бойкот на всички австрийски марки. В това число влизат енергийните напитки Red Bull, сокове Pfanner, строителна техника Strabag, бижута Swarowski, бензиностанции OMV, банка Райфайзен и много други.

Румънците са обединени около тезата, че Австрия действа като съюзник на Русия, спирайки влизането им в Шенген.

Ежегодно около 370 000 румънци почиват в Австрия – най-често в планинските курорти. Тази година обаче, ако нараненото национално самочувствие надделее, цифрата може да се окаже и по-ниска.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу призова румънците да бойкотират австрийските ски курорти. „Не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия“, каза министърът.

Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

„След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот. От този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от следващата година традиционният летен лагер вече няма да се провежда в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има подобни условия за обучение“, обявиха от клуба.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати