Новини Транспорт

Китай пусна първия си пътнически самолет

  10.12.2022 13:10  
Китай пусна първия си пътнически самолет

Първият китайски пътнически самолет за дълги разстояния C919 беше преден от производителя - Корпорацията за търговски самолети на Китай (COMAC), на авиокомпания China Eastern в Шанхай в петък.

Очаква се China Eastern да извърши дебютния пътнически полет с модела през пролетта на 2023 г., съобщи Ройтерс като се позова на държавната новинарска агенция "Синхуа".

В петък С919 направи само 15-минутен демонстрационен полет, за да отбележи историческия момент. Самолетът е пряк конкурент на A320neo на "Ербъс" и 737 MAX на "Боинг".

Китайската машина беше сертифицирана за безопасна работа през септември и масово производство през ноември. Тя е с "тесен" корпус, дължината на полета й е до 5555 километра. Самолетът направи първия си тестов полет през май 2017 г.

COMA обяви през ноември, че е получила 300 поръчки от китайски лизингови компании за доставката на самолети C919.

Амбициите на Китай за теснофюзелажни реактивни самолети се засилиха през последните години на фона на влошаването на отношенията със САЩ, което увеличи тревогите в Пекин, че е прекалено зависим от "Ербъс" и "Боинг".

Засега C919 разчита до голяма степен на западни компании за компоненти, включително двигатели и системи за контрол на полета. Китай се опитва да увеличи дела на собственото си производство, като разработва и алтернативен двигател, пише "Ройтерс".