Новини Турагенции

Вижте най-достъпните държави в света през 2022 г.

   
Вижте най-достъпните държави в света през 2022 г.

За хората, на които редовно им се налага да летят по работа до редица държави с кратко предизвестие, актуалната информация за това кои страни изискват визи или електронно разрешително за пътуване е от съществена важност. Тук на помощ идват паспортните индекси. На пазара има няколко такива, като сред тях са тези на Arton Capital, както и Henley Passport Index, които оценяват относителната влиятелност на документите за пътуване на различните държави въз основа на това до колко страни може да се пътува с тях безвизово или да се извади виза след пристигане. Наскоро от Arton Capital обявиха паспорта на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за най-влиятелния в света, докато от Henley, които използват различна методология, присъждат титлата на Япония. От друга страна, има държави, чиито врати са най-отворени за чужденци, поне по отношение на визите. Arton Capital ги подрежда в класация на най-гостоприемните държави, а тазгодишното издание предоставя интересни данни за текущото състояние на мобилността по света.

Класацията са обновява в реално време с излизането на решения за премахване на визи и други визови промени.

По данни на Gallup Канада оглавява индекса за прием на мигранти, а правителството на страната обяви наскоро, че иска да приеме 1.5 милиона имигранти до 2025 г., за да попълни празнотите в икономиката, отварящи се от заради застаряващо население на страната. В класацията на най-отворените държави на Arton Capital обаче, в която са включени 199 държави, които са подредени единствено по това колко паспорти приемат безвизово или могат да издадат виза на място, Канада се нарежда на 71-во място.

Страната позволява лесен достъп на гражданите на 54 други държави. Това е малко повече, в сравнение с Австралия, която предоставя тази привилегия на 46 държави, и САЩ, която допуска граждани от 45 страни.

Моделът на реципрочност 

"Страните, които обикновено имат ‚най-добрите‘ паспорти, имат най-ограничаващите визи," казва пред CNN Арман Артон, основател на Arton Capital.

"Ако погледнете тези водещи държави, те не са най-отворените, с изключение на Сингапур. Страната вярва в реципрочността и по тази причина сингапурският паспорт осигурява безвизово пътуване до 170 държави, а допуска без виза граждани на 162 други държави."

Сингапур се нарежда на 16-о място в класацията на най-достъпните държави, следвана от няколко азиатски страни, които също споделят модела на реципрочността – Хонконг (21) и Южна Корея (33). Що се отнася до държавите, които оглавяват класацията, те са общо 23, като всяка от тях предоставя лесен достъп на граждани от 198 страни. И макар да са отворени по отношение на визовите ограничения, някои държави или региони може да не са безопасни за всички посетители. Препоръчително е пътуващите да се информира преди това.

Най-отворените държави през 2022 г., според класацията на Arton Capital, са Ангола, Джибути, Гвинея, Малдивите, Коморските острови, Сомалия, Боливия, Източен Тимор, Малави, Катар, Микронезия, Бурунди, Гвинея-Бисау, Нигерия, Тувалу, Самоа, Габон, Кот д‘Ивоар, Южен Судан, Демократична Република Конго, Руанда, Камбоджа и Етиопия. 

На второ място се нареждат Сейшелите, Того, Уганда, Кабо Верде, Мавритания и Суринам, които предоставят лесен достъп на граждани от 197 държави. Третата позиция пък се споделя от Палау, Доминиканска република и Мадагаскар. 

България се нарежда на 47-мо място заедно с още 34 държави, които предоставят лесен достъп на гражданите от 92 други страни. Най-затворените държави в света са Северна Корея, Тюркменистан и Афганистан, които не допускат без виза гражданите на нито една друга държава. 

Афганистан е на последно място и в излязлата по-рано през седмицата класация на най-влиятелните паспорти в света.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати