Анализи

Туристическият бранш гледа с надежда към Мартин Захариев

   
Туристическият бранш гледа с надежда към Мартин Захариев

Туристическият бизнес гледа с надежда към съставянето на редовно правителство и кандидатурата на Мартин Захариев за министър на сектора. В момента той е зам.-председател на Националния борд по туризъм. „За мен трябва да има правителство. Поздравявам Мартин Захариев за куража, че се хваща да поеме поста в този толкова труден момент за бранша“, заяви пред TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която организация е конкурентната на Борда по туризъм и е най-старата в сектора. „Безсмислено е да се плюем, а трябва да гледаме да работим заедно. Надявам се да си направи поуките от предшествениците си. За целта трябва да има диалог, а не монолози“, препоръча Щерев. Според него Захариев трябва да се пребори туризмът да бъде приоритет за правителството.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) проф. Георги Рачев също смята, че е крайно време държавата да застане зад туризма. „Мартин Захариев е лице, което е познато в бранша и той може да го припознае ако започне да работи по решаването на проблемите и да предложи добра програма“, каза Рачев. Според него спешно трябва да бъде оправен Законът за туризма, който е един от най-кърпените в страната. Рачев смята, че Захариев може много да помогне за създаването на модерен бранд, рекламата на България и изграждането на нормален туристически сайт на страната. Причината е, че има опит в дигиталната сфера и в рекламата.

Подобно мнение изказа и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Мартин Захариев е професионалист в дигиталните услуги, като ще е перфектен за рекламата на България“, подчерта тя. Според нея обаче преди това трябва заедно с целия бранш да се работи за подобряването на туристическия продукт. Най-важни са оправянето на инфраструктурата и контрола в туризма. „Ако иска да свърши работа, да решава проблемите и да има диалог с бранша, ще го подкрепим“, заяви Илиева. Тя допълни, че през последните две години никой министър на туризма нищо съществено не е направил за сектора след Марияна Николова досега.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразиха своята подкрепа за кандидатурата на Мартин Захариев за министър на туризма. „Господин Захариев е доказан професионалист със сериозни заслуги за развитието и укрепването на бранша. През последните години на различни кризи той бе деен участник в спасяването и укрепването на сектора и неговият принос за спасяването на българския туризъм е безспорен“, обявиха днес от двете организации. Според тях е изключително важна експертизата на Захариев в маркетинга и рекламата – сфери, които задължително трябва да се развият, за да получи туризма ни достойна презентация на международните пазари.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати