Събития

Нидерландия иска ЕС да върне визите за Сърбия

   
Нидерландия иска ЕС да върне визите за Сърбия

Камарата на представителите на нидерландския парламент прие резолюция, с която отправя призив към правителството да предложи в Брюксел временно ограничаване на безвизовия режим за Сърбия, ако Белград не въведе санкции против Русия, съобщи хърватският вестник „Ютарни лист“.

Предложението е внесено, защото Сърбия, както се подчертава, не се съобразява с визовата и външната политика на Европейския съюз. В Камарата на представителите предложението получи подкрепата на депутатите както от управляващата, така и от опозиционните партии.

„С оглед на това, че Сърбия все повече подкопава външната политика на ЕС заради добрите си отношения с Русия и поради неприсъединяването си към санкциите на ЕС, както и заради несъответствието на визовия режим с този на ЕС, поради което през 2022 г. голям брой нелегални мигранти от Сърбия са влезли в ЕС“, казва се в текста на резолюцията.

Резолюцията призовава към замразяване на безвизовия режим за Сърбия най-късно до март 2023 г.

„Камарата на представителите подкрепя нашето предложение за по-строг достъп на Сърбия, ако президентът (на Сърбия Александър) Вучич не подкрепи санкциите срещу Русия. Прекъсването на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС може би е опция. Няма да се поколебаем да я използваме“, написа един от инициаторите на резолюцията, нидерландският депутат Йерун ван Вингаарден в Туитър.

Ден преди внасянето на резолюцията в парламента, държавният секретар по правосъдието и сигурността Ерик ван дер Бюрх отговори на въпросите на депутатите относно повишената миграция от Сърбия.

Той каза, че правителството „споделя загрижеността на еврокомисаря по вътрешните работи Илвa Йохансон за засиления поток от Сърбия и вижда нуждата да се противопостави на мигрантския поток през Западните Балкани“. Той поздрави Сърбия за стъпките, които е предприела за съгласуване с визовата политика на ЕС и заяви, че ще продължи да следи развитието на ситуацията и да оказва натиск, ако е нужно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати