Анализи Новини

Турция привлече руските туристи след санкциите

   
Турция привлече руските туристи след санкциите

Руските туристи, които имат визови проблеми със Запада заради войната в Украйна, започнаха да проявяват интерес към северозападната провинция Улудаг в Бурса - един от важните центрове за зимен туризъм в Турция.
"Приключихме подготовката си като хотели, агенции и екскурзоводи", заяви Мурат Сарачоглу, високопоставен служител в Асоциацията на турските туристически агенти (TÜRSAB), като заяви, че очакват този сезон да бъде продуктивен. 
Като изтъкна, че руските туристи имат проблеми с визите заради войната в Украйна, Сарачоглу заяви, че отражението на войната върху туризма на Турция е положително.

"На туристите от Русия започнаха да отказват визи за много страни от Европа и света. Те започнаха да предпочитат Турция, тъй като имаме добри отношения и географска близост с Русия и има разбиране за комфортна и качествена почивка тук", допълни той. 
Като отбеляза, че тази година очакват предимно руски туристи, Сарачоглу каза, че са започнали да получават резервации и от страните от Персийския залив.
Въпреки че в момента те предпочитат държави като Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства, в Улудаг има голямо търсене и от страна на арабите, тъй като в тези страни няма зимен сезон, обясни Сарачоглу.
Таксите за настаняване достигат до 9 000 турски лири (480 долара) на вечер, особено по време на новогодишната нощ и семестриалните ваканции. В двудневната пакетна програма за Нова година Улудаг, където двойна стая очаква клиентите на цена 17 200 лири (920 долара) на вечер, сега привлича и европейци след промоционалните дейности, каза Сарачоглу.

Зимният сезон ще бъде открит на 15 декември в Улудаг, определян от любителите на ските като "бял рай".

Турция, която поддържа въздушни връзки с Русия, докато други държави блокират полетите, и не налага визови ограничения за руските посетители, е популярна дестинация за тези, които заминават за "всяко място", до което могат да стигнат.

Турските медии съобщават и за увеличаване на броя на руснаците, които купуват или наемат къщи в Турция, пише „Хюриет“.
От януари до октомври над 45 млн. туристи са посетили страната - бройка, близка до 46-те милиона посетители, които Турция е привлякла през същия период на 2019 г.

През първите 10 месеца на 2022 г. пристигащите чуждестранни туристи са се увеличили до 39,6 млн. души или с 88% спрямо предходната година. Включително турските граждани, пребиваващи в чужбина, броят на посетителите възлиза на повече от 45 милиона.

Предвид възстановяването на туристическата активност, Турция преразгледа целите си за туристите и приходите от туризъм за 2022 г., съответно, до 50 милиона и 44 милиарда долара.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати