Транспорт

Франция дава бонус от 100 евро за споделено пътуване през 2023 г.

  13.12.2022 17:14  
Франция дава бонус от 100 евро за споделено пътуване през 2023 г.

Във Франция шофьорите, които редовно качват други пътници по пътя им за работните места, ще получат бонус от 100 евро през 2023 г., обяви днес правителството, цитирано от "Франс прес" и БТА.

След първоначален план през 2019 г. и трудните за споделеното пътуване пандемични години правителството иска да даде нов тласък на тази практика, която ограничава задръстванията и замърсяването.

"Този по-висок бонус цели да насърчи водачите да прибягват към споделено пътуване", подчерта министърът на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

"Освен положителното влияние на тази мярка върху климата това е и отговор за по-високата цена на горивата", допълни министърът. 

Този бонус ще се изплаща само на новорегистрираните потребители на платформите за споделено всекидневно пътуване (при пътувания на по-малко от 80 километра), като 25 евро ще се изплащат при първото пътуване и допълнителни 75 евро, ако са осъществени 9 пътувания през идните три месеца.

Друг бонус от 100 евро ще се изплаща кумулативно на водачи, осъществили три пътувания на дълго разстояние.

Съдържание от Представителство на Европейската комисия в България
Цветан Кюланов: Очаквайте амбициозни събития на EК в България през 2023 г.

Тези минимални суми ще се изплащат директно от платформата за споделено пътуване, която ще фиксира подробностите. Бонусът би могъл да бъде изплатен и под формата на ваучери.

Целта е пътуванията да нараснат от 900 хил. месечно към днешна дата до 3 милиона за няколко години. Имайки предвид , че около 60 милиона седалки в автомобилите остават празни всеки ден, утрояването на броя на хората ще помогне да се избегне емитирането на 4.5 милиона тона въглеродни емисиигодишно според транспортното министерство.