Новини Събития

Най-големият трансграничен парк в Европа ще стига до Северна Македония

   
Най-големият трансграничен парк в Европа ще стига до Северна Македония

Проект между Албания, Косово и Северна Македония цели съвместно трансгранично развитие на природосъобразния туризъм.

Природният парк Кораб-Коритник в Албания, националният парк Шар планина в Косово, националният парк Маврово и националният парк Шар планина в Република Северна Македония скоро ще бъдат част от най-големия трансграничен парк в Европа с площ от над 242 хиляди хектара, предаде АТА, цитирана от БТА.

По случай Международния ден на планините 11 декември в албанската столица Тирана се проведе среща под надслов "Природа без граници" между албанския министър на туризма и околната среда Мирела Кумбаро, косовския министър на околната среда, пространственото планиране и инфраструктурата Либурн Алиу и министъра на околната среда и пространственото планиране на Република Северна Македония Насер Нуредини.

"Тези планински вериги служат като екологичен коридор, в който се намират голям брой важни видове растения и животни, не само на регионално ниво, но и на европейско и международно ниво, какъвто е например европейският зелен пояс. Що се отнася до туризма, виждаме защитените територии като много добра възможност за развитието на екотуризма във всичките му форми", каза албанският министър на туризма и околната среда.

Според министъра на околната среда, пространственото планиране и инфраструктурата на Косово Либурн Алиу този проект ще предложи нова перспектива за развитието на района на Шар планина.

Алиу каза, че в допълнение към туристическата дестинация Брезовица (в Косово), има пространствен план за развитие на други зони за планински туризъм, както зимен, така и летен, в съответствие с критериите за опазване на природата.

Министърът на околната среда и пространственото планиране на Република Северна Македония Насер Нуредини говори за визия, която защитава природните ценности на защитените територии, а от друга страна осигурява устойчиво управление, като не ги превръща в музеи на природата, а създава нови възможности за социално-икономическо развитие на местните общности.

Проектът между трите страни цели съвместно трансгранично развитие на природосъобразния туризъм, съвместно трансгранично управление на региона, съвместно популяризиране на специфичното природно и културно наследство отвъд границите и др.

До три месеца ще бъде създаден комитет за управление на защитената зона и ще започне работа по този проект, допълва АТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати