Събития

Турция въвежда нов данък за туристи от 1 януари

   
Турция въвежда нов данък за туристи от 1 януари

Турция обяви нов данък върху настаняването на туристи, почиващи в страната. Според турския телевизионен канал NTV данъчната ставка ще бъде два процента. Той ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Отбелязва се, че новото двупроцентно облагане ще засегне туристите, които се настаняват в хотели, курортни селища, бутикови хотели, мотели, пансиони, села, планински къщи и къмпинги. Освен това с данък ще се облагат туристите, които по време на почивката си ще живеят в обществени къщи за гости, почивни бази и къмпинги, с изключение на квартирите.

Заедно с това в изключението ще попаднат студентите, живеещи в общежития, хостели и лагери. Освен това данъчното облагане ще заобиколи дипломатическия персонал на чужди държави.

Според РИА Новости, на различни уебсайтове и приложения, новият туристически данък върху настаняването вече е включен в цената при резервация на стаи в турски хотели.

Но официалното обяснение е, че при резервиране на стаи преди публикуването на съобщение за новия закон в Държавен вестник, няма да има данъчно облагане.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати