Новини Турагенции

Кратките пътувания до европейски градове стават все по-популярни

   
Кратките пътувания до европейски градове стават все по-популярни

Кратките пътувания до европейски градове стават все по-популярни. Само за няколко дни можеш да посетиш най-важните паметници в района, да разгледаш местните забележителности, да опиташ кулинарните специалитети и да си починеш от ежедневието. Типичният city break има още едно важно предимство – цената. Ако планираш кратко пътуване предварително, то (полет, настаняване, входни билети и храна) може да ти струва по-малко от 500-600 EUR.

Сред най-популярните city break дестинации в Европа са: Рим, Париж, Лондон, Барселона и Атина. 

1. ПАРИЖ, ГРАДЪТ НА СВЕТЛИНИТЕ

Столицата на Франция е място, обичано от артисти, любители на модата и влюбени двойки от цял свят. Престоят в Париж не е пълен, ако не видиш Айфеловата кула и не се разходиш по Шанз-Елизе. В по-скъпия вариант – ако не посетиш емблематичното кабаре Мулен Руж или може би най-известния музей в Европа – Лувъра. Париж е и чаша вино, изпита бавно – открий 5 парижки кафенета с автентична френска атмосфера и тръгни по стъпките на поети, музиканти или герои от култови продукции.

Кога да летиш до Париж? Най-евтините билети можеш да купиш за полети през януари, февруари (с изключение на Свети Валентин) и март. Средната цена на билета за това тримесечие през 2022 г. е била 89 евро. City break в Париж в края на годината също е добра идея. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на билет до френската столица е била 159 евро.

2. ЛОНДОН, С ПОСЕЩЕНИЕ НА КРАЛЯ

След традиционна английска закуска от яйца, бекон и боб, се впусни в интензивна обиколка на забележителности. Една от най-големите забележителности на британската столица е Бъкингамският дворец, където живее крал Чарлз III. Когато планираш престоя си в Лондон, можеш да разгледаш много от забележителностите и символите на града от известния двуетажен автобус. Тук включва Лондонското око, Биг Бен и Тауър Бридж. В Лондон можеш да се натъкнеш и на безплатен вход за музеи. Ако ти се иска да си починеш, тогава се отбий през Хайд парк!

Кога е най-доброто време за полет до Лондон? И в този случай второто или последното тримесечие на годината ще бъде отличен избор. Средната цена на самолетен билет през април, юни и юли 2022 г. е била едва 92 евро, докато през октомври, ноември и декември – 116 евро.

3. БАРСЕЛОНА – ИЗКУСТВО, ТАПАС И ФУТБОЛ

Столицата на Каталуния кипи от живот през цялата година. Тук ще си прекараш повече от приятно в местните заведения, докато, разбира се, опитваш различни видове тапас. Любителите на изкуството със сигурност ще се зарадват на катедралата Ла Саграда Фамилия (която все още е в процес на изграждане), на Музея на Пикасо или докато минават по стъпките на Антони Гауди, като посетят например Парк Гюел. Барселона е и най-известните модни бутици, градски плажове и увеселителен парк. 

Барселона през април е повече от добър избор! Самолетните билети до каталунската столица през април, юни и юли 2022 г. са стрували средно по 164 евро, като в допълнение получаваш и прекрасно време. Още по-евтин вариант е да пътуваш през първото тримесечие. През януари, февруари и март средната цена на самолетните билети миналата година е била 104 евро.

4. РИМ – DOLCE VITA ВЪВ ВЕЧНИЯ ГРАД

Рим е преди всичко спиращи дъха паметници – Колизеумът и Римският форум. Докато си в столицата на Италия, не забравяй да си отделиш време за посещение на Ватикана. Най-популярните места за почивка са Пиаца Навона и Испанските стълби, но това са само малка част от всички възможности. В свободното си време опитай някои от италианските деликатеси. Ако искаш да се почувстваш като филмова звезда, заложи на пътешествие по стъпките на филмовите звезди.

Казват, че всички пътища водят към Рим. Ако пътуваш по въздух, евтините полети до Рим са през първите месеци на годината – през 2022 г. средната цена на билетите през първото тримесечие е била 64 евро. Столицата на Италия през октомври, ноември и декември също е добра идея. Очакват те умерени температури, слънце, нежно галещо лицето ти и билети на средна цена от 137 евро.

5. АТИНА – ГРАДЪТ НА КОНТРАСТИ

Столицата на Гърция е не само град, пълен с древни паметници, но и модерен метрополис. Докато си тук, си струва да видиш стадиона “Панатена”, построен от мрамор, Театърът на Дионис и Арката на Адриан. Най-голямата забележителност на Атина разбира се е Акрополът. Интересното е, че на някои дати можеш да го посетиш безплатно. Ако предпочиташ по-модерната версия на столицата на Гърция, не пропускай да се отбиеш в района на улица Ermou. Оживената търговска улица ще те впечатли с разнообразието си от стоки и с цветовете си.

Ако искаш да пътуваш до Атина с евтин полет, планирай пътешествието си в началото на годината или през късната есен и зимата. В първия случай средната цена на самолетен билет през 2022 г. е била около 142 евро. Полет до Атина през октомври, ноември и декември е струвал средно 137 евро.

City break до европейска столица може да означава интензивно разглеждане на забележителности или тиха почивка. Въпреки това, независимо кой тип пътуване избереш, определено си струва да планираш почивката си предварително. В замяна ще получиш по-евтини полети и настаняване, а спестените пари можеш да инвестираш в… още един city break. Все пак пътуването никога не е достатъчно!



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати