Транспорт

Пускат високоскоростен влак между Париж и Мадрид

   
Пускат високоскоростен влак между Париж и Мадрид

Италианската компания Trenitalia планира да пусне високоскоростни влакове между Париж и Мадрид през Барселона до края на 2024 г. Това обяви главният изпълнителен директор на държавната група Ferrovie dello Stato Italiane Луиджи Ферарис.  

"Възнамеряваме да свържем Мадрид и Париж до края на 2024 година", казва Луиджи Ферарис в съобщение, публикувано на сайта на компанията. Информацията бе потвърдена пред AFP и от говорител на Ferrovie dello Stato Italiane, под чиято шапка е Trenitalia.

Италианската група, която присъства на френския пазар от една година с влак по маршрута Париж-Лион, възнамерява да открие и нова линия между Париж и Барселона, която ще бъде свързана с пуснатата в края на ноември от испанския ѝ филиал Iryo линия Мадрид-Барселона.

"Има план и работим по него, така че тази мечта може да се сбъдне до края на 2024 година", посочва Ферарис. "Това е част от проекта", потвърждава пред AFP и маркетинг директорът на Trenitalia Франция Фабрис Толедано, но все още не са ясни конкретните срокове, допълва той.

Предизвикателство може да е регулаторното одобрение във Франция. Предишния път на Trenitalia бяха необходими цели 2 години, за да получи такова.

Успех във Франция

От декември 2021 г. Trenitalia оперира линията Париж-Милано в конкуренция с френските държавни железници SNCF.

Година след пускането на високоскоростни влакове на SNCF между Париж, Лион, Торино и Милано, шефът на Trenitalia - Франция Роберто Ринаудо изрази задоволството си от "невероятните резултати с над 1 милион продадени места".

Процентът на заетите места по линията Париж-Лион обаче е само 50 на сто, признава той, отказвайки да даде оценка за претърпените от италианската компания загуби на френския пазар и подчертавайки, че не е поставенa цел за рентабилност.

В момента няма директен влак между Мадрид и Париж. Пътуващите по този жп маршрут трябва да се прекачат в Барселона. Преди години е имало нощен влак, но той вече не функционира.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати