Транспорт

РВД пусна безплатен портал с информация за полетите над България

   
РВД пусна безплатен портал с информация за полетите над България

РВД създаде безплатен портал с информация за полетите над България, като голяма част от данните в реално време. Порталът (Flight Information Portal), разработен от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (BULATSA) е в контекста на плана за повишаване на безопасността на общата авиация в България и предоставя изключително богата по съдържание аеронавигационна информация в реално време. Новата безплатна услуга е разработена в тясно сътрудничество с клиентите на предприятието, предава БНР. 

Новата услуга е разработена чрез използването на т.нар. адаптивен дизайн (responsive design), който позволява идентично използване независимо от устройството – телефон, таблет или компютър. 

"В реално време ще могат да се виждат полетите над България и делегираното въздушно пространство, което имаме над Черно море, информация от нашите метеорологични радари, предупреждения за обледеняване, турбиленция, ветрове, а също и за петте международни летища у нас - София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица", каза за Радио Варна ръководителят на проекта Владимир Григоров, директор "Информационни системи в ДП "РВД".

В портала към момента са дефинирани два плана, като базовият се предоставя на всички потребители, а разширеният - на авиокомпании, летищни и авиационни оператори, авиационни организации и авиационен персонал, притежаващ съответните свидетелства за правоспособност.

"За безпилотните самолети в момента подготвяме друг проект, който в момента се изпълнява и когато бъде готов информацията от двете системи ще бъде интегрирана и на едно място", допълни Григоров.

През следващата година BULATSA ще продължи да работи за удовлетворяване на потребителските нужди, както и за добавяне на нови функционалности и информация в портала.

"Това е един от най-значимите проекти, които BULATSA осъществи тази година, с който искаме да подобрим комуникацията с нашите потребители и да затвърдим усилията ни за поддържане на безопасността при обслужване на въздушното движение", каза генералният директор на ДП "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати