Заведения Новини

Заведение на българин в Лас Вегас е в списъка на 22-те най-добри балкански ресторанти в САЩ

   
Заведение на българин в Лас Вегас е в списъка на 22-те най-добри балкански ресторанти в САЩ

“BG Bistro” на благоевградчанин в Лас Вегас е в списъка на 22-те най-добри балкански ресторанти в САЩ” на www.tastingtable.com, обявен тази седмица. Ресторантът на Румен Стефанов, който е бивш наемател на кафене „Еделвайс” в центъра на Благоевград, сега пицария „Наполи”, съществува от 1993 г. Сред споменатите избори в менюто на “BG Bistro” са кюфтета, карначета, лютеница, яйца по панагюрски и таратор.

Бла­гоев­град­ча­ни­нът с част от еки­па на рес­то­ран­та си

Ето как tastingtable.com представя „BG Bistro” на Стефанов:

„Когато мислите за ресторанти в Лас Вегас, какво ви идва на ум? Вероятно бюфети в казино или може би заведение на някой знаменит готвач. Българско бистро обаче? Това е малко по-неочаквано, но BG Bistro е част от Sin City от 1993 г.

Менюто на „БГ Бистро” включва няколко традиционни български месни ястия. Един от тях е uviatch, описван като увито в бекон смляно свинско месо, пълнено с кисели краставички, гъби и сирене. Друга е вешалица, която се състои от смляно свинско месо с пълнеж от шунка, кисели краставички, гъби и сирене. Има и кюфтенца по български, както и пикантна спираловидна наденица карначе. Не всички български ястия обаче са толкова месни. Те включват също дип на зеленчукова основа, наречен лютеница; яйца по панагюрски, които се пошират и поднасят с чесново кисело мляко и масло от червен пипер; и студена супа, наречена тартар от краставици, кисело мляко, орехи и копър”.

Пазителят на българското

Ако попитате българи, живеещи в Лас Вегас, има ли сред тях нововременни просветители, със сигурност ще чуете едно име – Румен Стефанов. Всеки българин там знае или е чувал за благоевградчанина и неговия ресторант, който е в основата на българската общност в Невада. По стените на ресторанта му висят портрети на видни дейци, революционери като Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Левски. През последните години там, в ресторанта, беше и избирателната секция за българите в Лас Вегас. „Можете да сравните мястото с „революционен комитет“ – с български емигранти, които се събират тук, за да обсъждат политика и важни въпроси, свързани с тяхната страна“, пише БНР.

Рес­то­ран­тът на бла­гоев­град­ча­ни­нa в Лас Ве­гас 

По повод празника на народните просветители децата от българското неделно училище „Васил Левски“ посетиха Румен Стефанов в дома му високо в планината.

9-годишният Руслан Няголов ходи на неделно училище в Лас Вегас от две години и споделя, че се радва, че може да говори на български там с хора извън семейния му кръг. Бил е в България и има спомени от Черно море, градската градина във Варна, Добрич, Карлово, София. Днес той се затруднява да назове любимия си просветител и не може да реши кого да избере – Васил Левски или Христо Ботев, защото „и двамата са се борили за свобода, но Ботев се е грижил и за духа“.

На хиляди километри от България Румен Стефанов пресъздава България, а домът му в планината е символ на всичко българско. Румен обича да говори за историческите личности на България и споделя, че макар времената да са други, спойката между хората сега и тогава е споделената любов към България, към българския език, литература и култура.

„Любовта ми към България е откакто съм се родил, тя е много силна и няма да се промени, докато съм жив. Майка ми, баба ми, другите ми роднини ме научиха да бъда това, което съм, и да избера правилния път, който да следвам. Те са моите съветници, моите съветници, но и моите просветители”.

Румен казва, че е щастлив човек, който сбъдна най-голямата си мечта – да пресъздаде своята България на хиляди километри от дома, в Лас Вегас. За Румен да си просветител означава да искаш да помагаш на българските емигранти в Лас Вегас, които са изпаднали в тежки времена и имат нужда от помощ и подкрепа.

„Харесва ми да помагам на хората да сбъднат мечтите си. Сигурен съм, че помощта и любовта, които давате, ви се връщат”, казва Румен Стефанов. „Ние всички носим вярата и надеждата в себе си и това е, което ни крепи. Вярата и начинът, по който бях възпитан от родителите си – да не лъжа и не крада – ми помогнаха да сбъдна собствените си мечти“.

Въпреки че живее в САЩ от 26 години, той все още много обича България и почти всяка година се опитва да пътува до родината си, заедно със семейството си.

„Създадох своя собствена България точно тук, но все още обичам да пътувам обратно в страната заедно с моята прекрасна съпруга и деца“, казва той./ struma.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати