Анализи Новини

Най-разочароващите туристически дестинации в света за 2022 г.

   
Най-разочароващите туристически дестинации в света за 2022 г.

В класацията попадат и градове определяни като едни от най-впечатляващите места. Всички сме се изкушавали от бляскавите снимки на модерни дестинации в социалните мрежи и на лъскавите страници на списанията за пътуване. Но тези прехвалени места невинаги отговарят на очакванията.

Разочарованието за някои туристи, посещаващи Града на светлините, е толкова силно, че те изпитват гадене, световъртеж и ускорен сърдечен ритъм - състояние, известно като "Парижки синдром".

Париж може да е очевиден избор за надценена дестинация, но той далеч не е единственият град, който не оправдава очакванията на посетителите. Мрежата за съхранение на багаж Radical Storage разглежда 826 000 отзива в TripAdvisor за 100 от най-посещаваните градове в света, за да разбере кой от тях е най-разочароващ, пише Euronews.

Кои са надценените дестинации ?

Снимка: iStock by Getty Images

 

Тази година Париж беше изместен от първото място от Орландо в САЩ. За града има най-висок процент отзиви, в които посетителите се чувстват "измамени", и най-много коментари за "груби" хора. Почти всеки пети потребител споменава, че преживяването му по време на ваканцията е било разочароващо и недостатъчно впечатляващо. Американската "столица на тематичните паркове" е определяна като претъпкана, заради тълпите туристи, разбира се, и твърде скъпа, заради високите наеми и увеличените цени в Disney World и Universal през 2022 г. На второ място се нарежда столицата на Индонезия Джакарта, следвана от тайландската гореща точка за партита Патая. Изненадващо в класацията попада и Прага. Градът се оказва неудовлетворяващ отново по показателите -твърде много хора и високи цени. Градът, който най-често е описван като надценен, е виетнамският курорт Дананг, следван плътно от Париж, разбира се.

Кои дестинации са "измама"?

Орландо и тук е заема една от първите позиции. Сингапур също се нарежда на достойно място - туристите споделят за лошо съотношение между качество и цена на предлаганите услуги и атракции.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Но когато става въпрос за измами и неудовлетворение, Маракеш претендира за първото място, като повече от един на всеки десет отзива, в които се споменава разочарование, са за мароканския град. 

Градовете, които надминаха очакванията

Ако търсите място, което може да ви изненада, проучването разглежда и онези, в които пътуващите са се забавлявали повече, отколкото са предполагали. Трите най-добри дестинации са европейски градове без излаз на море - може би туристите имат по-ниски очаквания за дестинации, отдалечени от плажа.

Според мненията Будапеща е най-приятно изненадващият град, следван от Брюксел и Цюрих. Посетителите на Будапеща споменават зашеметяващата архитектура и прекрасния Дунав. Повече от 96% от отзивите, разгледани в проучването, съдържат положителни коментари. Брюксел и Цюрих са с малко по-ниски резултати -  в почти 94 процента от отзивите се отчита добро обслужване, прекрасно отношение и впечатляващи забележителности. 

Перлата на Малайзия - Пенанг, е градът, в който туристите са били най-приятно изненадани от това, което са открили.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати