Новини Събития

Продават за 2 милиона долара италиански замък, дворец и село

   
Продават за 2 милиона долара италиански замък, дворец и село

От агенцията, която предлага имота, са категорични, че той е превъзходен както като частно, тихо убежище, така и за инвестиция, която да го превърне в курорт. Мечтали ли сте някога да притежавате своя собствена тайна цитадела в красив регион на Италия и да се разхождате покрай укрепените ѝ стени като монарх, който разглежда своето кралство?

За по-малко от цената на градска къща в центъра на Лондон или мансарден апартамент в историческия център на Рим - тази мечта вече може да се сбъдне. Средновековният замък и селцето Серавале, разположени на половината път между градовете Модена и Болоня в северната част на италианския регион Емилия-Романя, се продават за 1,9 милиона евро или около 2 милиона долара, съобщава CNN.

Замъкът е пригоден за живеене и е снабден с отопление, нуждае се само от минимални поправки, а цената е по договаряне. Разположен сред зелени хълмове, той се намира в подножието на част от селото, което носи същото име и някога е било неговото феодално владение.

Това, което се предлага, е оригиналното древно укрепление с площ 1800 кв. м, разположено на 400 м надморска височина. Имотът се състои от величествения замък, построен върху руините на езически селища, величествен дворец на три нива от XVIII в., наречен Palazzo Boccadiferro, в който настоящите собственици живеят понякога, ловна хижа, четириетажна наблюдателна кула, зашеметяваща панорамна алея и пищен парк с площ 14 000 кв. м.

От агенцията, която предлага имота, са категорични, че той е превъзходен както като частно, тихо убежище, така и за инвестиция, която да го превърне в курорт.

Тайните тунели - магнит за туристи

Очарованието и панорамата са неповторими, заобиколен от лозя, на стратегическо място между двата най-големи града на Емилия-Романя - прекрасен регион, който често е тенденциозно засенчван от Тоскана, когато става дума за замъци и имения.

В момента добре поддържаното имение се отдава под наем за частни събития и конференции, но настоящите собственици, които желаят да останат анонимни, вече не са в състояние да се справят с управлението на обширния имот.

Те живеят в замъка през летните месеци, тъй че той е обитаем с отопление, кухня, комунални услуги, камини, няколко спални и бани. Двуетажната ловна хижа, построена като селска къща, също се отоплява.

Макар че замъкът е отлично запазен, други части на имота, като например наблюдателната кула, построена през 1227 г. и променена през 1523 г., може да се нуждаят от някои поправки. Пищни мебели в ренесансов стил и ценни картини, също могат да станат притежание на новия собственик.

Заради историческата и художествената си стойност замъкът е под надзора на регионалните органи по изкуствата, които са наложили ограничения върху радикалните структурни промени, като например превръщането на банята в спалня или обратното. Някои от историческите характеристики добавят допълнителен слой интрига. Таен подземен проход свързва кулата с двореца и някога е бил използван от стражите, бягащи от вражески нападения. Тунелът е прохладен през лятото, но ледено студен през зимата.

Кръвопролитие и слава

Серавале е с богата история. В продължение на векове укреплението е било в центъра на териториални вражди и битки срещу нашественици. Преди обединението на Кралство Италия през 1861 г. страната е разделена на много градски държави или комуни, всяка от които се бори за надмощие.

През XII в. замъкът е ожесточено оспорван от Модена и Болоня заради стратегическото си военно положение. В онези времена дворецът е бил малък военен микрокосмос, който е защитавал голяма част от земята, фермерите и арендаторите. Укреплението, построено върху пепелищата на древен римски военен пост, наречен Верабулум, е завладяно и разрушено от ломбардите през VIII в. Легендата разказва, че след като е възстановен, замъкът е приютил Карл Велики на път за Рим, за да бъде коронясан за император.

Въпреки че е тих и спокоен, имотът не е напълно изолиран. В селото има известно социално оживление - 40 жители, църква със стенописи, традиционна таверна и музей на виното, посветен на местния селски живот.

Голям каменен портал, украсен с герб и статуи, посреща посетителите на входа. Във времето имението е претърпяло няколко подобрения. Дворецът, наречен на фамилията Бокадиферо (което на италиански означава "желязна уста"), която го е управлявала в продължение на четири века, е превърнат от древна покрита лоджия във величествен благороднически дом. Широк около 1151 кв. м, той е най-голямата част от имота.

Истории за духове

Освен парка има и голяма висяща градина и дворни площи, идеални за вечерни напитки и разходки по залез слънце. Но съществува и подобаваща страховита атмосфера. Според местните предания замъкът и имението са обитавани от духовете на един от господарите на Бокадиферо, за когото се твърди, че е убил 12 съпруги. Мълви се, че техните измъчени духове, плачещи и гневни, обикалят нощно време по коридорите и залите в търсене на отмъщение, оставяйки във въздуха дъх на своите парфюми. Разбира се, собствениците отхвърлят тези истории просто като любопитни приказки.

Братът на сегашния собственик е написал книга за историята на мястото и е открил, че Бокадиферо е бил толкова влюбен в единствената си съпруга, че е поръчал да я нарисуват няколко пъти в различни тоалети, заради това  изглеждало, че има много жени, но винаги е била само една.

Серавале е идеален за любителите на природата, както и за тези, които се надяват да опитат кулинарните предложения на региона. Имотът е заобиколен от селски таверни, наречени agriturismi, в които се сервират сочни ръчно изработени талиатели с рагу и тортелини. Има и лозя, в които се произвеждат първокласни вина Pignoletto.

Пътеки за пешеходен туризъм, колоездене и езда се разгръщат в селските околности, а наблизо има дори голф игрище с 18 дупки.

Снмики: Paolo Giacopini Immobiliare/Conforti Immobiliare



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати