Новини Събития

Без сняг откриха ски сезона в Банско

   
Без сняг откриха ски сезона в Банско

Курортът се утвърди като един от най-добрите домакини на състезания за световни и европейски купи, каза министър Весела Лечева.

В присъствието на ски легендите Мария Риш и Марк Жирардели бе открит зимният сезон в Банско. Макар и без сняг, емоции в събота не липсваха, както в планината, така и на централния площад в Банско, където бе даден официалният старт на зимен сезон 2022/2023 година, предаде БТА.

По време на официалното откриване служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева каза, че е горда от факта, че Банско е един от най-добрите домакини на състезания от световен ранг в света на ските.

"Всяка година милиони граждани гледат с огромен интерес вълнуващите състезания за стартовете на световните и европейски купи. Ние, като Министерство на младежта и спорта, не може да не се гордеем, че Банско се утвърди като един от най-добрите домакини", посочи Весела Лечева.

Отличията, които получава курортът показват, че се доказва и се развива, каза служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Вие сте благословени, защото имате планина, минерална вода, голф, чист въздух, прекрасна храна", каза още той и допълни, че от Министерството на туризма са положени "огромни усилия" за промотиране на курорта, с представяне на големи туристически изложения. Резултатът е налице, записванията това лято са рекордни, като надвишават и миналогодишните, каза още Илин Димитров.

Марк Жирардели бе определен на пресконференцията като 75 процента жител на Банско. Той се извини, че не е пристигнал в курорта още вчера, но снежна буря в Цюрих е забавила полета му.

"Мога да ви гарантирам, че снегът идва до Банско от запад, иначе аз щях да бъдат тук още вчера, но не е голям проблем, защото в Банско винаги има сняг за Коледа", каза Жирардели и допълни, че очаква още следващата седмица в Банско да има сняг.

Жирардели изрази увереност, че следващата седмица температурите ще са подходящи и и в ски курортите в Алпите и по света, снегът не идва ей така с щракване, нормална ситуация е, но снегът идва и сезонът ще е добър.

Радвам се, че след толкова време, отново се връщам в България, каза на свой ред трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка по ски Мария Хьофл - Риш.

Мария Риш разказа за емоциите преди 10 години, когато участва в стартове от Световната купа за жени в Банско. "Бях много впечатлена първия път, когато дойдох в Банско, по принцип не очаквах да намеря толкова добър курорт в тази част на Европа и на света", каза Риш. През 2012 г. тя и колегите и са видели състезание на "невероятно ниво, перфектна организация, гостоприемност, по мое мнение най-доброто в света и няма такова отношение към скиорите, всички се питахме кога ще се върнем обратно тук, така че тук винаги всички състезания са на едно страхотно ниво и в нашите среди Банско има доста престижно място".

Днес Мария Риш получи своя гондола на лифта в Банско, където нейният лик ще бъде част от световноизвестните скиори със собствена гондола. Изненада поднесе и маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната Иван Обрейков, който подари на Мария Риш направена от него снимка по време на спускането на олимпийската шампионка на световното състезание в Банско през 2012 г.

Олимпийската и световна шампионка разказа, че въпреки липсата на сняг и дъждовното време днес, планината над Банско е била оживена от много хора, които са се забавлявали "въпреки времето".

По време на церемонията по официалното откриване на зимния туристически сезон в Банско, Мария Риш получи и отличие от община Банско от кмета Иван Кадев.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати