Турагенции

Вижте кой е островът вдъхновил новия Аватар

   
Вижте кой е островът вдъхновил новия Аватар

Да се гмуркаш в дълбините на океана е като да си пътешественик на нова планета, затова не е изненада, че режисьорът Джеймс Камерън, запален гмуркач и голям изследовател на Националното географско дружество, го използва за фон на новото си научнофантастично приключение "Аватар: Природата на водата".

"През целия си живот съм имал романтична връзка с океана", казва той пред National Geographic и добавя, че мястото на действието във филма е "празник на нашите рифове".

Камерън работи в тясно сътрудничество с креативния отдел на филма, както и дизайнерите, като проучва полинезийските култури като вдъхновение за морския клан, представен в "Аватар: Природата на водата".

Един от реалните водни светове в Полинезия, в който пътешествениците могат да се гмурнат, е Раротонга - най-големият от 15-те острова, които съставляват Островите Кук в южната част на Тихия океан.

Подобно на героите в продължението, жителите на островите Кук винаги са били пътешественици, предприемащи амбициозни пътувания в открития океан векове преди другите култури. "Викингите би трябвало да се наричат северните полинезийци, нашите предци са били толкова добри в приключенията", казва горд жител на остров Кук пред списание National Geographic, цитирани от Dir.bg.

През пети век пр. н.е. островитяни с 20 масивни ваки (канута за пътешествия) се отправят през пролука в рифа, обграждащ източната част на Раротонга, в търсене на нови земи и ново начало. Десет от лодките никога повече не се връщат. Една от тях стига до Великденските острови, друга - до Дружествените острови, една се завръща у дома, а седем пристигат в Нова Зеландия, където според мнозина полагат основите на маорската култура.

Днес пътуващите до Раротонга намират синьо-зелен оазис с едни от най-чистите места за гмуркане в света. Въпреки това има и предизвикателства, най-вече свързани с потенциалния дълбоководен добив в морския парк Марае Моана.

На сушата жителите на островите Кук живеят просто. 20-километровият околовръстен път прави невъзможно да се изгубите (на автобусите просто пише "по часовниковата стрелка" или "обратно на часовниковата стрелка"). Преходите и културните забележителности, които разкриват нови хоризонти, допълват безбройните преживявания на този оживен остров. Гмуркането в Раротонга е впечатляващо, с подводни пейзажи, излезли направо от приказките на братя Грим - омагьосани гори от гигантски коралови образувания, които са едновременно зловещи и хипнотизиращи.

Нга Типа е една от легендарните гори, лабиринт от канали, които се вият през особен вид каменисти корали. Това е лесно гмуркане на около 15 метра дълбочина, с много морски обитатели, включително бели рифови акули, които търсят прикритие.

Около острова има повече от 30 места за гмуркане, като всяка негова страна има своя собствена индивидуалност - от добро коралово покритие, през плитки лагуни до предизвикателства дори за опити гмуркачи. Рифът се спуска до около 30 метра, преди да се свлече в открития океан, и тези спускания предлагат възможности за наблюдение на неуловими видове риби, като питкернската и мантовата ангелска риба.

Пасажи като Тупапа и Авана прорязват рифа, пясъчни реки, които се посещават от костенурки, акули, множество пеперуди и ескадрили от скатове. Лесните условия (чиста и топла вода) правят Раротонга прекрасно място за нови гмуркачи, а изключителната видимост и изобилието от естествена светлина го превръщат в идеално за подводна фотография. Повечето магазини за гмуркане предлагат курсове, които е най-добре да се резервират предварително.

Раротонга е уникален сред повечето малки острови с това, че посетителите са част от всекидневния поток, а не са скрити в курорт.

Културните преживявания са чудесен начин пътешествениците да се запознаят с Раротонга. Te Vara Nui предлага четиричасова обиколка на историческото село с вечеря на шведска маса и хореографско шоу над водата, което може да се наблюдава от столове или от платформа във формата на подкова, която обикаля езерото.

Те Ара - Музеят на културата на островите Кук разполага с интересни експонати за историята на островите, навигацията, заселването и здравето на рифовете. Това е и инкубатор за устойчив културен бизнес, който подкрепя местните жители, които произвеждат, разработват и продават продукти на място.

Cross Island Trek е любимо предизвикателство за гостите на острова. Труден поход с дължина почти 6 км, при който туристите преодоляват гръбнака на острова, като изкачват височина от 396 м. Той следва древна пътека покрай вълнообразни стволове на дървета, чиито корени са отлични за хващане по хлъзгавата глинеста пътека. Връхната точка е основата на Иглата, висока 400 м. "енергийна точка" за полинезийците, с почти 360-градусова гледка от върха. Походът завършва при водопада Уигмор - идеалното място за плуване.

Ако посетителите са окажат на островите през уикенда, пазарът Punanga Nui ще ги очарова. Разположен на крайбрежната улица до Аваруа, главното селище и столица на Раротонга, той гъмжи от търсещи сувенири туристи, пазаруващи хранителни стоки местни жители и продавачи, които се интересуват повече от общуването помежду си, отколкото от продажбите.

През 2017 г. островите Кук създават Марае Моана - морски парк с площ 733 594 кв. мили. Той обхваща изключителната икономическа зона на страната и забранява промишления риболов в радиус от 50 морски мили от всеки остров.

Дълбоководният добив в рамките на парка все още е спорна тема. Природозащитниците искат 10-годишен мораториум върху добива от морското дъно, за да се съберат базови данни и да се проведат достатъчно изследвания, за да се разберат всички потенциални въздействия върху околната среда. Учените са обезпокоени, че знаем твърде малко за дълбокия океан и за това как той поддържа живота над и под водата, а още по-малко - за въздействието на добива в него. Правителството на островите Кук обаче се интересува от проучвателен добив още сега, тъй като смята, че той може да диверсифицира източниците на приходи в страната и да допринесе за производството на чиста енергия.

Балансирането на защитата и устойчивото развитие е трудно. На островите Кук, чиято обща площ е 93 кв. мили, океанът е ценен ресурс за местните хора и неговото опазване ще играе важна роля за бъдещето на островите.

 


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати