Новини Транспорт

Летището във Финикс стартира услуга с автономни коли на Waymo

   
Летището във Финикс стартира услуга с автономни коли на Waymo

Докато Финикс се подготвя за домакинството на Супербоул, кметът Кейт Галего обяви, че международното летище Sky Harbor ще бъде първото, което ще предлага услугата за самоуправляващи се превози на компанията Waymo, съобщи Associated Press.
„Бъдещето е тук“, каза Галего на пресконференция на летището. „Финикс е първото летище в света, което ще разполага с автономна услуга, превозваща хора до нашето летище“.
От началото на ноември тестова група използва автомобилите на Waymo от станцията, която се свързва с терминалите на летището, до центъра на Финикс. Автомобилите са електрически модели на Jaguar.
Съобщението идва в момент, когато градът иска да разшири репутацията си на място за иновации, и точно преди посетителите да пристигнат за празниците и събития като Супербоул на 12 февруари.
Феновете на финала на първенството на Националната футболна лига ще могат да пътуват със самоуправляващи се автомобили от летището до центъра на Финикс, където ще се проведат много празненства, добави Галего.

Летището по-късно този месец ще пусне разширение на PHX Sky Train, свързващо два основни терминала с център за коли под наем. Обикновено пътниците трябваше да чакат на дълги опашки пред терминалите за безплатни шатъли.

Waymo, звеното за автономни превозни средства на компанията майка на Google, Alphabet Inc., ще удвои територия, която обслужваната в центъра на Финикс, каза Мишел Пийкок от Waymo.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати