Новини Транспорт

Air Serbia възстановява полета Белград – Варна

   
Air Serbia
Авиокомпанията ще лети със самолети ATR72 до Варна

Сръбската авиокомпания Air Serbia пуска от лятото редовна линия между Белград и Варна, съобщиха за TravelNews от Летище Варна. Първият полет ще бъде на 5 юни 2023 г., а билетите вече са в продажба. Цените започват от 119 евро в посока. Линията ще се изпълнява 4 пъти седмично – в дните понеделник, сряда, петък и събота. Тя беше прекъсната през 2016 г. заради слаб интерес, поради отлива на сръбски туристи от Българското Черноморие. Air Serbia оперира още всекидневни полети между Белград и София.  

През последните 7 години сръбският пазар беше загубен за летните ни курорти заради липсата на реклама и политика от страна на Министерството на туризма. Сърбите обичаха да посещават Несебър, Равда, Созопол, Варна и други места. Те идваха и в зимните ни курорти Банско и най-вече в Боровец заради близостта. 

От началото на годината до края на септември у нас са дошли над 207 000 сърби и страната изпадна на 40-о място по важност за българския туризъм, показват данните на Министерството на туризма. За цялата 2021 г. са пристигнали над 429 000 гости от съседната страна, когато е реализиран сериозен ръст и възстановяване от преди пандемията. За сравнение през 2019 г. са дошли 414 000 туристи, когато Сърбия се е наредила на 10-о място по важност за туризма ни. Това означава, че през 2022 г. вероятно няма да бъдат достигнати нивата от миналата година и отново се наблюдава отлив. 

Мирослав Иванов  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати