Турагенции

Пенгуин травел организира първите круизи за българи във Френска Полинезия

   
Пенгуин травел организира първите круизи за българи във Френска Полинезия

Компанията “Aranui Cruises” специализира в круизи по отровите на Френска Полинезия. Тя предлага малки карго-пътнически кораби, които обслужват всичките 5 островни групи на страната. Това са Тубуай, Туамоту, Дружествени острови, Маркизки острови и Гамбие. Най-големият от всички, а и несъмнено най-известният сред тях, е Таити. Той е дестинация с дългогодишна история, която хиляди туристи избират за морската си почивка. Ежегодно семейства и приятелски групи го посещават, за да се потопят в безвремието и да презаредят батериите. 

Това е особено лесно, когато си заобиколен от спираща дъха природа, красиви плажове с тюркоазени води и много възможности за морски забавления. Много двойки също откриват чара за островите във Френска Полинезия и някои от тях са описвани като най-романтичните места на земята. 

Истината обаче е, че тази страна крие още много приказни кътчета, които не са толкова добре познати сред туристите. Докато Таити и Бора Бора имат определен чар, то туристите вече имат възможност да се докоснат и до една по-автентична част от културата и бита на местните. 

За целта туроператорът “Пенгуин травел” получи агентските права за продажба на круизите на “Aranui Cruises” и от април 2023 г. ще предлага дестинацията за българите. 

Програмата включва обстойна обиколка на някои от непознатите острови като Макатеа, Нуку Хива, Уа Поу, Уа Хука и други пленителни места. Тази 12-дневна почивка е на цена от 6174 лв. на човек и включва круизен транспорт и свързани с него данъци (туристически данък/пристанищен данък/гориво/TDC), настаняване на борда на кораба, 3 хранения на ден, крайбрежни екскурзии с екскурзовод до отдалечени села и археологически обекти, културни танцови представления и лектори на място и на борда. Пътуването започва от Папеете, столицата на Френска Полинезия, разположена на остров Таити. Българите имат възможност да стигнат до там с полет през Лос Анджелис или Сан Франциско, като цените варират между 2200 и 2500 лв. на човек. 

Първият остров в програмата

може да се промени спрямо сезона и метеорологичните условия, но едно е сигурно - стартът е силен. Започва се с някои от островите с най-богата история и култура и един от тях е Макатеа. Той е на 210 км североизточно от Таити и представлява издигнат атол, наподобяващ стояща над океана крепост, със своите високи над 70 м скали. Дом е на само 94 жители, които са решили да не напускат любимия си остров и неговата специална история. В края на 19 век са открити големи количества фосфати и Макатеа споделя уникалната индустриална съдба на Полинезия. В днешни дни пещерите и уникалните форми на скалите привличат много професионални катерачи. От друга страна дестинацията е водеща в категория екотуризъм.

Уа Хука също е специален

остров, тъй като той е един от най-бедно населените. До голяма степен е изпълнен с тревни площи и затова е дом на много диви коне, кози и прасета. Освен това е убежище за две ендемични птици: pati’oti’o и pihiti, които се срещат само там. Туристите могат да се насладят на Ботаническата градина, културния център Те Туму, включващ малък музей с изящни реплики на артефакти от Маркиз, както и музей на петроглифите. Макар и скучноват, островът е един от най-красивите в района, а самото пътуване до там е спиращо дъха. За да навлезе към територията на Уа Хука корабът ще трябва да направи 180-градусов завой.

Фату Хива 

e островът, който може би най-добре показва Френска Полинезия в истинския ѝ вид. Той е най-отдалеченият в архипелага, а и от суетата на комерсиалното пътуване. Фату Хива е център на маркизанските занаяти. В село Омоа има демонстрации за приготвянето на тапа чрез начукване на кора от черница, банян или хлебно дърво върху дънер. След това се изсушава и се изпъстря с традиционни рисунки. Друга демонстрация ще покаже направата на кумухей: букет, използван от местните жени за парфюмиране на косите им. Съседният занаятчийски център предлага тапа, дърворезби, ръчно боядисани парео и някои от най-добрите монои кокосови масла, които може да намерите на тези острови. 

Корабите на “Aranui Cruises”

са много интересни и предлагат достатъчно активности, за да не скучаят туристите дори през дните, които прекарват в открито море. На борда има местни, които разказват за полинезийската култура, както и такива, които предават традициите си и представят семинари по тъкане, танци, готвене, опаковане на парео, свирене на укулеле и практикуване на езика им. На борда има 8 пауби за гости, а интериорът е в традиционен полинезийски стил. Също така има 4 бара, открит басейн, конферетна зала за семинарите, бутик, спа и фитнес център. Уникалното за кораба е, че разполага с първото морско студио за татуировки, където туристите могат да се сдобият с автентична татуировка в местен стил. Като цяло плавателният съд по нищо не се отличава от големите лайнери, когато става дума за удобства и забавления на борда.  

Френска Полинезия несъмено е страна, изпълнена с много красива природа. Но предлага толкова много отвъд красивите коралови рифове, сините океански вълни и впечатляваща флора и фауна. Населявана е от народ, който запазва културните традиции и ги предава, което прави това пътуване уникално и различно от всяка друга красива морска почивка. 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати